Skip to main content

Demostat: Konfuzija i nepoverenje u informacije o koroni

Građani 30. окт 2020.
2 min čitanja

Kod građana postoji veliko nepoverenje u informacije o korona virusu koje daju akteri zaduženi za to, a poverenje je veće od nepoverenja samo u slučaju lekara i naučnika, što dovodi do konfuzije, pa značajan procenat veruje da mačka u kući štiti od ove zaraze ili „misli da ima nešto“ u takvoj tvrdnji, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Demostata.

„Procenat koji veruje lekarima i naučnicima iznosi 44 odsto u odnosu na 14 odsto koji im ne veruje, dok su ostali neodlučni“, rekao je sociolog Srećko Mihailović, na predstavljanju istrživanja rađenog sredinom septembra na uzorku od 1.200 ispitanika.

Kako je istraživanje pokazalo, nepoverenje u predsednika Aleksandra Vučića, kad je korona u pitanju, iznosi 39 odsto, veruje mu 31 odsto, u Krizni štab nepoverenje je iskazalo 35 odsto a poverenje 30 odsto, u Vladu 41 nepoverenje, poverenje 26 odsto.

„Najmanje poverenje je u medije kad pišu o koroni – 19 odsto, a nepoverenje 36 odsto“, rekao je Mihailović, naglasivši da je procenat neproverenja i neodlučnih „ubitačan“.

Istraživanje je, naveo je, pokazalo da se deset odsto ispitanika ne pridržava mera zaštite dok ih pola od ostalih dosledno sprovodi a polovina kako kad.

Kako je rekao, jedna četvrtina ispitanika smatra da maske ne sprečavaju normalno disanje dok 40 odsto misli drugačije, što je posledica nemanja jasnih i jednoobraznih stavova nadležnih.

Na pitanje da li bi primili vakcinu protiv korone ako je dostupna i besplatna, on je naveo da je polovina ispitanika rekla da želi, 31 odsto ne želi dok je 17 dosto neodlučno, što, kako je ocenio, pokazuje poraznu činjenicu koliko se ne veruje u nauku.

Na pitanje da li poštuju fizičku distancu, on je naveo da je 54 odsto reklo da to čini, 11 odsto ne, a 35 odsto i da i ne.

Pozitivno je odgovorilo dve trećina ispitinika da nosi masku uvek tamo gde je dosta ljudi, opet 11 odsto to ne prihvata.

„Pedest sedam odsto ispitanika je reklo da ne veruje kako mačka u kući štiti od korone, dok 6 odsto u to veruje. Donekle da je tačno, kao i da ne zna odgovorilo je 29, odnosno 8 odsto. Dakle 37 odsto onih koji su neodlučni“, rekao je Mihalović.

(Beta)