Skip to main content

Demonstracije u Skoplju protiv francuskog predloga rešavanja spora sa Bugarskom

Jugoslavija 02. jul 2022.
< 1 min čitanja

Desetine hiljada okupilo se večeras ispred vlade Severne Makedonije u znak protesta protiv francuskog predloga za rešavanje spora sa Bugarskom koja blokira pregovore zemlje o članstvu sa Evropskom unijom.

Vlada Severne Makedonije saopštila je da je predlog “čvrsta osnova”, medjutim glavna opoziciona stranka desnog centra VMRO-DPMNE odbacuje predlog.

Opozicija tvrdi da predlog favorizuje bugarske zahteve koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasledje.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da Makedoniji nije potrebna EU ukoliko njen narod mora da se asimiluje i da ne prihvata frnacuski predlog.

“Ako Evropa nije spremna da primi nas civilizovane Makedonce tamo gde pripadamo, onda ćemo sačekati da se nadju ljudi koji će shvatiti da su Makedonija i makedonski identitet iznad svega”, rekao je on.

Protest čiji je moto “Ultimatum – ne hvala” je završen mirno a sledeći je najavljen za sutra, prenosi MIA.

Bugarska, članica EU, insistira da Severna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje” protiv Bugarske.

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je ranije ove nedelje na samitu NATO-a u Madridu da veruje da je postignuto “kompromisno rešenje” ali nije izneo detalje.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da su “makedonski jezik i identitet” zaštićeni francuskim predlogom i “treba ga prihvatiti što je pre moguće” kako bi država počela pristupne pregovore sa EU.

(Beta, Foto: Pixabay)