Skip to main content

Deklaracija o osudi zločina nad Mađarima 1944. i 1945.

Aktuelno 20. jun 2013.
2 min čitanja

Skupština Srbije raspravljaće sutra na vanrednoj sednici o Predlogu dekleracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjenih 1944. i 1945. godine.

Deklaraciju je predložila grupa od 69 poslanika Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

U Deklaraciji se navodi da Skupština Srbije najoštrije osuđuje akte protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjene 1944-1945. godine kojima su određena lica iz nacionalnih razloga ubijeni ili lišeni slobode ili drugih prava bez sudske ili administrativne odluke.

Parlament osuđuje odluke Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini kojima su proglašeni ratnim zločincima po osnovu nacionalne pripadnosti stanovnici opština Čurug od 22. januara 1945. godine i Mošorin od 26. marta 1945. godine ne dovodeći u pitanje induvidualno utvrđenu odgovornost.

Skupština takođe osuđuje i akte državnih organa po osnovu nacionalne pripadnosti prema stanovnicima opštine Žabalj, donete analognom primenom odluke od 22. januara 1945. godine, koja se odnosi na stanovnike opštine Čurug.

Skupština Srbije izražava uverenje da je oslobađanje od kolektivne odgovornosti koja je nakon Drugog svetskog rata nametnuta pojedinim nacionalnim zajednicama u Vojvodini odlukama tadasnjih državnih organa u interesu razvoja duha tolerancije i međusobnog uvazavanja nacionalnih zajednica i svih građana koji žive u Srbiji.

“Skupština Srbije zalaže se za punu rehabilitaciju svih nevino optuženih i nevino stradalih, ne dovodeći u pitanje individualno utvrđenu odgovornost onih lica čija krivioca je dokazana ili se dokaže pred nezavisnim sudovima i u zakonito sprovedenom postupku”, navodi se u Deklaraciji.

Parlament je izrazio punu spremnost Srbije da nastavi proces razvoja demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda i poziva sve državne organe i građane da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti građana i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Kako se navodi, razlozi da donošenje Deklaracije je potreba da se pruži moralna satisfakcija za nepravdu koja je učinjena prema stanovnicima mađarske narodnosti opština Čurug, Mošorin i Žabalj u Vojvodini, donošenjem odluka koje su bile zasnovane na principu kolektivne odgovornostii kojom su svi stanovnici mađarske narodnosti tih opština proglašeni ratnim zločincima.

Navodi se da skupština Deklaraciju donosi uvažavajući interes građana da se utvrdi puna istorijska i krivičnopravna odgovornost o događajima tokom i nakon završetka rata, da zločini ne ostanu nekažnjeni i da se nepravda nikada više ne ponovi i podržavajući rad i rezultate Međuakademijske komisije Srpske akademije nauka i umetnosti i Mađarske akademije naukao utvrđivanju civilnih žrtava u
Vojvodini sa željom da se zatvori tragično poglavlje zajedničke prošlosti Srba i Mađara

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović sazvao je vanredno zasedanje na zahtev 162 poslanika, a početak sednice zakazan je za 12 sati.

(Autonomija)