Skip to main content

DEJAN KOŽUL: Slučaj grafita „Gej je OK“

Stav 18. мај 2021.
2 min čitanja

Ima tome nekoliko meseci kad je na zidu, preko puta pošte u Mirijevu, nacrtan mural sa pokojnim patrijarhom Pavlom i tek nedavno upokojenim mitropolitom crnogorskim, Amfilohijem Radovićem.

U suštini, lep mural. Tehnički doteran.

I stajao je tako mesecima. Onda je jedno jutro na njemu osvanula poruka: „Gej je OK.“ Nju možemo sagledavati iz više uglova.

Jedan je onaj zvanični jer to je zvanična politika države koja se zove Srbija. Dakle, u toj poruci nema ni trunke mržnje, a još manje pretnje. Ispada kao da je izgovaraju dva pokojnika.

Drugi se može gledati kroz problem o kom se u crkvi ne priča, ali ne samo u crkvi. Homoseksualnost unutar crkvi, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, nije nešto na što nismo nailazili. Ne želim da ulazimo u pretpostavke o tome ko je, a ko nije homoseksualac, ali činjenica da se SPC suočavala sa ozbiljnim optužbama za pedofiliju unutar sopstvenih redova, a deo tih optužbi odnosio se upravo na homoseksualne delikte, govori da sam natpis može, u neku ruku, da bude i slogan SPC.

A treći ugao je onaj o javnom prostoru. O tome ko, kako, zašto i da li uopšte sme da koristi zidove kao javni prostor za propagiranje ideja ili religije.

Sam mural sigurno nije nastao u jednom danu i za njega je bilo potrebno i više ljudi, kao i dosta vremena. Da li se neko osvrnuo na to? I nije. Da li je ikome stigla ijedna pretnja, ijedna prijava ili bilo šta? Sumnjam.

A šta se desilo sa onim koji je uslikao mural sa natpisom „Gej je OK“, koji je isti dan ekspresno prekrečen, i koji je mural, sa porukom, objavio na društvenim mrežama?

Nekoliko stotina komentara, što uvredljivog, što pretećeg karaktera, a isto tako i nekoliko desetina poruka u inboks, a neke od tih poruka i komentara su otvorene pretnje, čak i smrću.

Preko Instagram strane Rastka Manitaševića raspisana je neka vrsta poternice u kojoj se kaže: „Upoznajte osobu koja je rušila srpske trobojke i koja i dalje šara srpske murale. Inače član antifa ns i žena u crnom…“

Mnogi od njih komentare i poruke su slali sa svojim imenom i prezimenom, što će svakako biti zgodno za policiju, Odeljenju za visokotehnološki kriminal. Ali policija će biti tu, eventualno da ugasi žar mržnje.

Suština problema ostaje ista, a to je činjenica da se svi oni osećaju dovoljno slobodnima da otvoreno prete pretpostavljajući, ili možda čak znajući da će ih društvo dovoljno zaštititi, te da će sve te pretnje sagledavati kroz prizmu u kojoj je ta poruka narušila javno dobro i mir.

Ne, samo je otvorila rupu u kojoj se Srbija i dobar deo njenih stanovnika nalazi. A na pretnje i eventualni napad na autora fotografije se onda gleda kroz oči sudije koji konstatuje da je žrtva silovanja izazvala silovanje svojim oblačenjem, pa samim tim se pravda i nasilje.

Uzevši u obzir veliki broj poruka u kom žele da mi opšte sa ocem mogu i ja samo potvrditi: „Gej je OK.“

(Danas, foto: privatna arhiva)