Skip to main content

David Pettigrew: Obilježavanje ‘Dana Republike Srpske’ je slavljenje genocida

Jugoslavija 05. јан 2023.
2 min čitanja

"Provokativnu militarističku paradu i retoriku podjela i mržnje – treba zabraniti"

Profesor filozofije i filozofije i studija holokausta i genocida David Pettigrew obratio se javnosti pismom u kojem ističe da je i dalje “najveća sramota međunarodne zajednice što je udruženjima žrtava onemogućeno postavljanje spomen obilježja i muzeja na lokalitetima kao što su koncentracioni logor „Barutni magacin“ (Kalinovik), skladište Kravica, koncentracioni logor „Omarska“, Sportska sala „Partizan“ (Foča), Centar za kulturu „Pilica“, koncentracioni logor „Trnopolje“, hotel „Vilina Vlas“ (Višegrad) i drugim mjestima gdje su dokumentovani zločini presuđeni kao ratni zločini”.

Profesor Pettigrew napominje da je nizom nortmativnih akata definiran način memorijalizacije, a u izvještaju Specijalnog izvjestitelja UN-a za oblast kulturnih prava od 23. januara 2014. poziva se na posvećivanje programima za tranzicijsku pravdu koji transformiraju kulturno okruženje uz simbolično priznavanje dokumentovane patnje žrtava postavljanjem spomen obilježja i otvaranjem muzeja.

Profesor Pettigrew ističući simboliku spomen ploča postavljenih na Vrbanja mostu koji memoriraju uspomenu na dva francuska vojnika Jacky Humblot i Marcel Amaru poginula u razmjeni vatre sa Vojskom Republike Srpske ističe da bi istovjetna praksa trebala da se primjeni i na ostale žrtve rata u BiH.

“Hajde da u 2023. godini izrazimo solidarnost sa žrtvama genocida i drugih ratnih zločina u Barutnom magacinu, Foči, Omarskoj i drugim mjestima i sjećamo ih se postavljanjem spomen obilježja i muzeja. Neka 2023. bude godina kada će se spomen obilježja postavljati u skladu s međunarodnim normama za memorijalizaciju”, kaže Pettigrew.

S tim u vezi Pettigrew podsjeća da se u nedavnom zaključku Vijeća EU kojim se BiH odobrava kandidatski status za članstvo u EU eksplicitno poziva na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Vrijeme za sveobuhvatnu strategiju tranzicijske pravde

Takvim veličanjem se krši ljudsko pravo na istinu i ponovno traumatiziraju preživjeli genocida i drugih ratnih zločina.

Spomen obilježja osuđenim počiniocima u Republici Srpskoj predstavljaju kršenje zakona BiH o zabrani veličanja ratnih zločinaca. Neka 2023. bude godina u kojoj će se konačno ukloniti spomenici koji veličaju osuđene ratne zločince, poput murala Mladiću u Kalinoviku ili Mladićeve ploče na Vracama.

Vrijeme je da Ured visokog predstavnika provede sveobuhvatnu strategiju tranzicijske pravde za uspostavljanje spomen obilježja žrtvama na spomenutim mjestima na kojima su počinjena zvjerstva koja su presudama domaćih i međunarodnih sudova proglašena genocidom i drugim ratnim zločinima, stoji u obraćanju.

Svoje pismo profesor Pettigrew završava pozivom upućenim Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu od kojeg traži da se “pozabavi” neustavnim obilježavanjem ‘Dana Republike Srpske’ 9. januara.

“Međutim, on nije samo neustavan. U mjeri u kojoj je Republika Srpska nastala počinjenjem genocida i drugih ratnih zločina, obilježavanje „Dana Republike Srpske” – na bilo koji datum – predstavlja slavljenje genocida i veličanje osuđenih zločinaca i njihovih zločina, što opet predstavlja kršenje Krivičnog zakona BiH. Organizatore tog nezakonitog skupa treba procesuirati, a ovakvu praksu – koja uključuje provokativnu militarističku paradu i retoriku podjela i mržnje – treba zabraniti. Relevantnom strategijom tranzicijske pravde u BiH moraju se zaštititi preživjeli, podržati njihovo ljudsko pravo na memorijalizaciju i promovirati vladavina prava”, zaključuje Pettigrew.

(Al Jazeera/agencije, foto: N1)