Skip to main content

Darko Rundek: Šta se radi s rekama, to tako ne može da funkcioniše na ovoj maloj planeti

Građani 13. јул 2021.
< 1 min čitanja

Istorijski se nalazimo u trenutku koji je prekretnica, jer ovako dalje neće moći, i to što se radi sa rekama je „crna struja koja želi da uništi sve pre nego što i sami sebe uništimo“, izjavio je danas hrvatski rok muzičar Darko Rundek u Kraljevu tokom kampanje „Umetnici za reke Balkana“.

Rundek je na konferenciji za novinare Inicijative „Pravo na vodu“, povodom kampanje protiv izgradnje mini hidroelektrana na području planinskih reka oko Kraljeva, rekao da „to tako ne može da funkcioniše na ovoj maloj planeti“, prenela je televizija N1.

On je dodao da je „za ljudsko dostojanstvo i kvalitet života bitno da budemo povezani sa sredinom kojoj pripadamo i prirodom čiji smo deo“.

„To nije pitanje neke spoljne odgovornosti, već odgovornosti prema samom sebi. Kad je prilika da možemo podržati tu svest, to je vredno i tako ćemo nastaviti“, dodao je Rundek.

On je dodao da je „Srbija dosta gusto naseljena, pa su ta zaštićena područja jako važna“.

Govoreći o spornoj izgradnji mini-hidroelektrana, on je rekao da to izgleda „kao rana u krajoliku“, a da oni koji grade „bezočno krče i guraju cevi“.

Rundek je ispričao kako poslednjih godinu-dve uglavnom živi na ostrvu Braču, gde njegova porodica prizvodi hranu u bašti ili nabavlja s drugog imanja, dok plastičnog otpada imaju minimalno, a većinu papirnog otpada koristi zimi za grejanje.

„Svaki od tih koraka daje kvalitet i pažnju i hrani i predmetima sa kojima čovek barata, ta pažnja je poklon, nije bitno da imaš puno, već da imaš pažnju. Ono što imaš s pažnjom, količina te pažnje je bogatstvo, to pokušavam preneti i u svojim pesmama“, kazao je Rundek.

U znak podrške očuvanju planinskih reka u okolini Kraljeva, Darko Rundek i Ekipa će večeras u 21.00 sat održati besplatan koncert na glavnom trgu Kraljeva.

(Beta)