Skip to main content

Dani Srđana Aleksića u Banjaluci u petak i subotu

Izdvajamo 08. дец 2022.
< 1 min čitanja

Manifestacija “Dani Srđana Aleksića” održaće se u Banjaluci 9. i 10. decembra i tom prilikom biće uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozzi, novinaru iz Hrvatske Viktoru vančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić“ Tamara Skrozza dobila je u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal KRIK u kategoriji “Za medije”.

Tu prvu regionalnu novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Svečana dodela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove godine podignuta je na regionalni nivo.

Pored dodele nagrada, tokom dvodnevnog programa biće održano niz manifestacija, kao i panel diskusija na teme “Ko nam kreira stavove i vrednosti?”, “Kako prepoznati laž”, “Seksistički govor u javnom prostoru”, “Autonomija – sloboda znači odgovornost”.

Među panelistima će, između ostalih, biti Ana Lalić, Dinko Gruhonjić, Tamara Nikčević, Boris Pavelić, Željko Bodrožić, Hajrudin Hromadžić, Drago Bojić, Ana Benačić i drugi.

Tokom manifestacije biće uruena i mirovna nagrada “Goran Bubalo” i promovisane knjige “Rijeke pune priča” i “Novi kraj”.

(Autonomija)