Skip to main content

Danas u podne protest nastavnika i zaposlenih na Filozofskom fakultetu

Izdvajamo 28. мар 2024.
3 min čitanja

Zgradu okupiraju studenti sa majicama sa likom Milorada Ulemeka Legije

Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se sutra u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta, saznaje agencija Beta.

Grupa od dvadesetak mlađih osoba danas je upala u zgradu fakulteta i ne želi iz nje da izađe, dok profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić ne dobije otkaz zbog navodnog “govora mržnje”.

Te osobe su upale u fakultetsku zgradu nakon što je prethodno ispred zgrade održan protest kojem je prisustvovalo stotinak osoba, među kojima su novinari prepoznali i osobe koje nisu studenti već pripadaju takozvanim navijačkim grupama.

Osobe koje su upale na fakultet nosile su srpske zastave, podizale tri prsta, a jedna od njih je na sebi imala majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije i transparent “Moj sinko nikad kao Dinko”.

Milorad Ulemek Legija je osuđen na 40 godina robije zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina robije zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina robije zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg lidera opozicije Vuka Draškovića.

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu saopštio je da nadležne institucije hitno moraju da reaguju, jer im je ugrožena imovina i bezbednost.

Nakon što je pozvana policija, rečeno je da „blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost“, saopšteno je iz Dekanata.

Nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg, a u zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi.

„Filozofski fakultet u Novom Sadu danas je u 12 časova blokiran kada je u zgradu ušla grupa mladih ljudi, među kojima se za deo opravdano sumnja da nisu studenti. Fakultet su napustili nastavnici i studenti kako bi se izbegla svaka mogućnost incidenta“, navode u saopštenju.

Na incijativu dekana, u zgradu je pozvana policija kojoj je predočeno da postoji opravdana bojazan da fakultet ostane nedovoljno obezbeđen.

Predstavnici policijske stanice Stari grad legitimisali su sve koji se nalaze u zgradi Fakulteta i posle konsultacija sa nadležnim tužilaštvom preneli obaveštenje dekanatu da policija ne može da reaguje, a blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost.

„Ponuđena je mogućnost da profesori i zaposleni napuste fakultet, ali policija ni odgovornom licu nije mogla da garantuje povratak“, navode u dekanatu.

Kako dodaju, Filozofski fakultet je blokiran sa zahtevom čije ostvarenje nije moguće jer se kosi sa pozitivnim zakonskim normama – Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju.

„Otkaz profesoru univerziteta ne može da se uruči bez niza odluka koje samostalno treba da donesu tela Fakulteta i Univerziteta. Sada je blokadom institucije onemogućen rad ovih tela. Filozofski fakultet sa žaljenjem konstatuje da u odsustvu reakcije nadležnih institucija, fakultet, njegovi studenti i profesori, imovina i javne isprave ostaju na slobodno raspolaganje licima koja su danas okupirala zgradu“, kažu u dekanatu, pozivajući institucije da reaguju.

Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala „Rebedu“ u Dubrovniku u kojem je on navodno veličao ustaškog zločinca Dinka Šakića, što je Gruhonjić najoštrije demantovao.

Gruhonjić je u više navrata ponovio da je uveren da iza napada na njega stoji vrh vlasti u Srbiji i dodao da o tome svedoči i činjenica da ga je visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i republički poslanik Milenko Jovanov sa skupštinske govornice šovinistički izvređao i samo nekoliko sati nakon toga je na ulazu u zgradu u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom ispisan grafit kojim se poziva na njegovo ubistvo.

Portal Radija Slobodna Evropa (RSE) danas je objavio da iza zahteva da se Dinko Gruhonjić protera sa fakulteta stoje i proruski kanali i političari, ali i snajperisti

Gruhonjić je najviše pretnji dobio preko društvene mreže Telegram, preko grupa koje su povezane sa ruskom propagandom, a kampanja da mu se da otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovana je takođe sa tih kanala, piše RSE.

Osim veoma brojnih poruka kojima se ugrožava bezbednost Dinka Gruhonjića, vrši se pritisak i na Filozofski fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen kao vanredni profesor, a pojedinci zahtevaju da se Gruhonjić kazni i otpusti. U ovim akcijama prednjače aktivisti desničarskih stranaka i grupa, piše RSE.

Predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak izjavila je da je taj parlament „većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije zatražio da njegov govor proglasi za govor mržnje“.

Ivana Macak je bila četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ova stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini.

Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam – tako je na sajtu Ruske stranke opisana ideologija ove partije, podseća RSE.

Za sankcionisanje profesora Gruhonjića založio se i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nemanja Vujić.

RSE piše da Vujić na svom Fejsbuk profilu ima fotografiju sa, kako navodi u opisu, „velikim Arnom Gujonom“, Francuzom koji se u javnosti predstavlja kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, dok je u Francuskoj bio deo ekstremno desničarskog Bloka identitaraca, pokreta kojeg su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, koja je zabranjena nakon što je njihov simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine.

Na stotine pretnji upućene su tokom prethodne dve nedelje Dinku Gruhonjiću i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić.

(Autonomija)