Skip to main content

Danas: Država subvencioniše Hestil kršeći pravila EU

Ekonomija 20. авг 2018.
< 1 min čitanja

Država Srbija tajno pruža nedozvoljenu pomoć kineskoj kompaniji Hestil Srbija koja je vlasnik smederevske železare, kako bi na taj način njeno poslovanje veštački učinila profitabilnim, saznaje „Danas“ u dobro obaveštim zapadnim diplomatskim izvorima.

Ti izvori tvrde, kako piše „Danas“, da ugovor koji je Vlada Srbije potpisala 18. aprila 2016. sa Hestilom a koji je objavljen na sajtu Ministarstva privrede, sadrže i tajne delove koji nisu predočeni javnosti.

Navodi se da zapadne diplomate veruju da je model netransparentne pomoći, koji je u suprotnosti sa pravilima i zakonskim ograničenjima u EU, dogovoren tokom pregovora o privatizaciji Železare Smederevo, kako bi bili zadovoljeni prohtevi kineske strane.

Tajni delovi kupoprodajnog ugovora, kako tvrdi izvor „Danasa“, regulišu na koji način, protivno EU normama i interesima gradjana Srbije, vlada pruža finansijsku i drugu podršku poslovanju železare u vlasništvui Hestila.

Ta pomoć je, navodi list, „doprinela munjevitom, gotovo neshvatljivom uspehu kineskog menadžementa koji je železaru ‘preko noći’ učinio profitabilnom iako je ona decenijma bila gibitaš“.

„Danas“ podseća da je Ministarstvo privrede prošle godine demantovalo da je bilo šta u ugovoru o prodaji imovine železare sakriveno od javnosti.

Izvori tog lista ističu da tajni delovi ugovora sa Hestilom omogućavaju toj kompaniji da po potrebi prisvaja imovinu države koja joj je potrebna, odnosno da ne plaća svoje obaveze i tako poslovanje čini profitabilnim.

(Beta)