Skip to main content

Danas 28. godina od smrti Srđana Aleksića

Građani 27. jan 2021.
2 min čitanja

Danas se obeležava 28. godišnjica smrti Srđana Aleksića, mladića koji je za vreme rata u Bosni i Hercegovini BiH u centru Trebinja, u neposrednoj blizini policijske stanice, ubijen dok je branio prijatelja Bošnjaka, Alena Glavovića.

Srđan Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici na današnji 1993. godine od posledica brutalnog prebijanja šest dana ranije od grupe pripadnika Vojske Republike Srpske.

Srđanov otac, Rade Aleksić napisao je tada u čitulji: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.”

“On je štitio čoveka, i ja sam ponosan na njega”, kazao je Rade Aleksić u jednom ranijem intervjuu.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj i Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Građani Trebinja kažu da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, “zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu”, protestvovao i bacio pušku.

I pre tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Srđan Aleksić imao je 22 godine kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozoristem,

Prema rečima očevidaca, Aleksića su prebijala četvorica u uniformama Vojske Republike Srpske. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Novi Sad je bio prvi grad na prostoru nekadašnje Jugoslavije koji je iskazao počast Srđanu Aleksiću tako što je jedan pasaž u strogom centru grada dobio Srđanovo ime. Na pasažu je postavljena i spomen-ploča u čast Srđana Aleksića.

To je inicirala koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, 2009. godine.

Godinu ranije, više od 120 nevladinih organizacija iz regiona zatražilo je od gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.

Skupština i Vlada Vojvodine su 2011. godine posthumno dodelili Nagradu za toleranciju Srđanu Aleksiću.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine su 2014. i 2015. godine snimili nekoliko dokumentarnih filmova inspirisanih herojstvom Srđana Aleksića.

Srđan Aleksić dobio je svoju ulicu u Sarajevu, Podgorici i an Novom Beogradu.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

Srđanu Aleksiću je 2007. godine u Sarajevu posthumno dodeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Kako je tada objasnio predsednik Helsinškog odbora Srđan Dizdarević, “Srđan je svojim delom pokazao da se čovekom može biti i ostati i u teškim vremenima”

U februaru 2012. godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.

Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film “Krugovi”, inspirisan postupcima Srđana Aleksića, koji je u ratu spasio prijatelja Bošnjaka.

Radio-televizija Srbije je 2007. godine emitovala dokumentarni film “Srđo”, o Srđanu Aleksiću, a 2008. trebinjsko pozorište “Slovo” postavilo je predstavu “Epilog o Srđanu”.

U spomen na Aleksića u Bosni i Hercegovini ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

(Autonomija)