Skip to main content

Dan koji je mogao da promeni istoriju, da smo bili pametniji

Kultura 22. апр 2022.
2 min čitanja

„Više volim tebe mladu nego pušku da mi dadu / Ispod šlema mozga nema / Mir, brate, mir…“, samo su neki od stihova pesme „Slušaj ‘vamo!“ koja je na današnji dan 1992. godine odzvanjala Beogradom, a koju je izvodio bend Rimtutituki na antiratnom koncertu „Ne računajte na nas“.

Rimtutituki je bio sačinjen od članova najuticajnijih rokenrol bendova – Partibrejkersa, Električnog Orgazma i EKV-a čiju su članovi bili Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Nebojša Antonijević, Ljubomir Jovanović Jovec, Borko Petrović.

Oni pokreću antiratnu kampanju svirkom na kamionu koji se kretao beogradskim ulicama i izdaju antiratni singl „Slušaj ‘vamo“. Pesma kojom je Rimtutituki podigao glas ostala je kao simbol jednog pokušaja suprostavljanja mržnji i ratnom ludilu koju je zahvatalo sve republike tadašnje Jugoslavije. Te 1992. u Beogradu je grupa muzičara rešila da se na svoj način, kroz pesmu, bori protiv sveg tog bezumlja.

Muzičara su tada u otvorenom kamionu kružili beogradskim ulicama i izvodili pesmu „Slušaj ‘vamo“, uz slogane i refren „Mir, brate, mir“ i „Ispod šlema mozga nema“…

„Mi smo to uradili jer smo voleli tu zemlju, koja se zvala SFRJ. Voleli smo je i želeli smo da pokažemo da nije sve ‘Idi ruši, pa neka se sve puši’, nego ‘mir, brate, mir’. Mislim da je to lepa i važna poruka, hrišćanska, koja znači nemoj da radiš drugome ono što ne želiš da on tebi uradi – Mir, brate mir“, rekao je nedavno Zoran Kostić Cane u razgovoru za Nova.rs.

Ljubomir Jovanović Jovec, koji je sa Srđanom Gojkovićem Giletom osnovao „Električni orgazam“ davne 1980. godine, bio je takođe deo „Rimtutitukija“.

„Nisam siguran da se ‘Rimtutituki’ može nazvati muzičkim projektom, muzika je samo bila sredstvo da jedna grupa generacijski bliskih ljudi, koji su se godinama družili, delili i afirmisali iste vrednosti, iskaže svoj stav prema ratnom ludilu koje se nezadrživo širilo. Hiljade ljudi je već bilo ubijeno, Vukovar razrušen, agresivna mobilizacija u toku, a u Sarajevu je počelo da kuva… Jednostavno smo imali potrebu da iskažemo svoj stav o svemu tome“, prisetio se Jovec za Nova.rs.

Na današnji dan na Trgu republike je vlastima poslata poruka „Ne računajte na nas“ u cilju zaustavljanja rata u Bosni i Hercegovini. Nažalost, niko nije reagovao, a ostalo je istorija…

„Slušaj ‘vamo“ je i dan-danas jedna od najvećih antiratnih himni.

„Slušaj ‘vamo“

Mir je najlepša devojka koju ne može imati svako

Ako ne mogu da letim, ja neću da puzim

Jer kad puzim, ja ne mogu da guzim

Mir! Mir, brate, mir!

Nećemo da pobedi narodna muzika

Više volim tebe mladu, nego pušku da mi dadu

Mir! Mir, brate, mir!

Prljave borbe u ljubavne torbe

Manje pucaj, više tucaj

Mir! Mir, brate mir!

Suviše si mlad da bi popio ‘lad

Ispod šlema mozga nema

Mir! Mir, brate mir!

Kuda svi nemoj i ti

Jer ko izda biće prokleta pizda

Mir! Mir, brate, mir!

Ne možeš pobeći od nečeg što je tu

Sveprisutno…

Mir! Mir, brate, mir!

Rimtutituki…

Koliko vas još ima?

Koliko vas još ima?

Na parove razbrojs’!

Prvi! Drugi! Prvi! Drugi!..

(Nova.rs, Foto: Youtube printscreen)