Skip to main content

Dan državnosti Crne Gore svečano obeležen u Lovćencu

Vojvodina 14. jul 2023.
2 min čitanja

U čast tog crnogorskog praznika premijerno je predstavljena zbirka poezije „Ponos života” crnogorskog emigrantskog pjesnika, publiciste i idealiste Nikole Petanovića

Svečana akademija povodom Dana državnosti Crne Gore održana je 13. jula u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, u organizaciji Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš”, saopštilo je danas to udruženje.

U čast tog crnogorskog praznika premijerno je predstavljena zbirka poezije „Ponos života” crnogorskog emigrantskog pjesnika, publiciste i idealiste Nikole Petanovića (1892-1932).

Publici su se obratili istraživači iseljeništva Gordan Stojović i Nenad Stevović, priređivači Petanovićevog pjesničkog prvenca, koji je iz štampe izašao ove godine, 100 godina nakon prvog izdanja u San Francisku, 1923. Godine.

Odabrane stihove govorila je Jana Krivokapić, moderatorka kulturnog događaja.

U programu svečane akademije učestvovali su recitatori Teodora Vučković i Mitro Bojko i pevačka grupa Crnogorskog kulturno-prosvetnog društva „Princeza Ksenija”, dok je u galeriji Crnogorskog kulturnog centra postavljena izložba fotografija „Epopeja crnogorskih partizana”.

I u Kuli obilježen Dan državnosti Crne Gore

Manifestacijjom “Crnogorsko veče u čast 13 jula“ obilježen je Dan državnosti Crne Gore i jubilej 10 godina rada Udruženja Crnogoraca opštine Kula.

Nakon intoniranja himni Crne Gore i Srbije program je počeo govorio je predsjednik Udruženja Crnogoraca opštine Kula Slobodan Balandžić koji je pozdravio goste i zvanice ,a nakon toga obratio se i v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Vlade Crne Gore Arben Jakupi.

U okviru kulturnog programa nastupili su mladi harmonikaš Vukašin Šarović iz Kule član Udruženja Crnogoraca opštine Kula, guslar Maksim Filipović iz Podgorice, glumci Milorad Mišo Stijepović i Jovan Paul iz Sivca, književnica Milanka Aranitović Rakočević iz Podgorice, kao i Kulturno umjetničko društvo “TEKSTILAC” iz Bijelog Polja, a voditelji programa bili su Renata Dragić i Nikola Bulatović.

U okviru muzičkog dela programa nastupili su pjevači crnogorske muzike Novak Laketić i Igor Đurović, kao i mlada Nina Šipčić članica Udruženja Crnogoraca opštine Kula.

Osim građana Kule, manifestaciji su prisustvovali i građani iz ostalih naseljenih mjesta opštine Kula, kao i iz mnogih drugih mjesta Srbije.

Takođe, bili su i predstavnici udruženja Crnogoraca iz mesta gde živi crnogorski živalj Sombora, Crvenke, Vrbasa, Bačkog Dobrog Polja, Zmajeva, Novog Sada.

Manifestaciji su prisustvovali: Episkop Ostroško Nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve Boris Bojović, prof. dr. Milovan Milo Lučić, ministar savjetnik u Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova, generalna konzulka Crne Gore u Srbiji, Nevenka Ćirović, konzul Bogoljub Jegdić, v.d. pomoćnica pokrajinskog sekretara za nacionalne manjine nacionalne zajednice, Milinka Hrćan, zamjenik predsjednika Opštine Kula, Karolj Valka, v.d. direktor državnog arhiva Crne Gore, Danilo Mrvaljević, nekadašnji predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić i nekadašnji predsednik Opštine Kolašin, Milosav Bato Bulatović.

Organizator Crnogorske večeri je Udruženje Crnogoraca opštine Kula i mjesni odbor Sivac, uz pokroviteljstvo Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Vlade Crne Gore, Centar za kulturu opštine Bijelo Polje, opština Danilovgrad, kao i mnogobrojni sponzori i donatori.

“Ovim putem želimo da se još jednom zahvalimo svim pokroviteljima, sufinansijerima, sponzorima i donatorima, koji su podržali ovu manifestaciju. Nakon kulturno umetničkog dijela programa održana je svečana večera u restoranu “Kod Ćira“ gdje su gosti pored estradnih umjetnika uživali u muzici “Terapija benda“”, rekao je Balandžić.

(Autonomija, CDM, Foto: Krstaš)