Skip to main content

DALIBOR STUPAR: Supetarski šamar Novom Sadu

Autonomija 13. jun 2019.
3 min čitanja

Kampus Novosadskog univerziteta pre nekoliko dana bio je poprište dva brutalna incidenta, povezana na više načina. U oba slučaja napadnuti su studenti koji se javno suprotstavljaju i svojim delima istupaju protiv aktuelnog režima u Srbiji. Prvo su prošlog petka, nakon što su prisustvovali skupu stanara koji se protive izgradnji zgrade suda i podzemne garaže, zbog kojeg nadležni planiraju da im poseku deo parkića i uzurpiraju deo međublokovske površine, a prethodno sprečili još jednu deložaciju, napadnuta dvojica aktivista Združene akcije „Krov nad glavom“ Marko Đelević i Mihajlo Nikolić.

Sutradan je napadnut student Filozofskog fakulteta Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“. Nikolić i Đelević sumnjaju da su ih napali aktivisti Srpske desnice, dok je jedan tridesetogodišnji Vrbašanin uhapšen pod sumnjom da je napao Bagarića. U kampusu Novosadskog univerziteta organizovano je i protestno okupljanje, u znak solidarnosti sa žrtvama.

Prebacimo se za trenutak par stotina kilometara jugozapadno – istovremeno sa novosadskim, nasilje se dogodilo na hrvatskom ostvu Brač, u mestu Supetar. Pripadnici navijačke grupe Torcida napali su i pretukli grupu sezonskih radnika u kojoj se nalazilo i nekoliko Srba, a najgore je prošao lokalni vatrogasac koji je goste branio i zbog toga zadobio teške povrede. Mada na prvi pogled nepovezano, i ovo i bezumno nasilje u Novom Sadu imaju isti koren – politiku. U oba slučaja napadnuti su nepodobni, pripadnici manjine (ne nužno nacionalne) koja nije u saglasju sa zvaničnim politikama država u kojima se napad dogodio. Jer, huškači iz udobnih fotelja decenijama truju, pa onda kao smiruju, a plebs se pali i kolje međusobno.

To su sličnosti, a razlika je nepojmljiva – gradonačelnica Supetara Ivana Marković očitala je lekciju huliganima i jasno i nedvosmisleno stavila do znanja na čijoj je strani. Povukla je i sredstva koja je grad namenio turniru u malom fudbalu koji Torcida organizuje, te im zabranila da ga održe na terenima koji pripadaju gradu.

A šta je uradio naš? Do momenta predaje ovog teksta, nedelju dana nakon prvog napada, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević još uvek nije osudio brutalne i nasilničke ispade protiv svojih sugrađana. Budući da se istovremeno u javnosti pojavila njegova fotografija sa članovima Srpske desnice, nije ni za očekivati da će se oglasiti. Ipak je on visoki funkcioner stranke koja godinama pažljivo neguje nasilje nad političkim neistomišljenicima.

Ćute i OPENS 2019 i EPK 2021. U Evropskoj prestonici kulture i Omladinskoj prestonici Evrope neko prebija studente u kampusu i dve organizacije koje prvenstveno rade s mladima ne nađu za shodno da upute jedno, makar ljigavo i dvosmisleno, saopštenje? Važni su samo projekti, fondovi, budžeti i marketing, a ovo se ne uklapa ni u jednu od tih stavki.

Nemojmo zaboraviti da se Miloš Vučević fotografisao u društvu ratnog zločinca Veselina Šljivančanina, dok je gradonačelnica Supetara odbila da novčano pomogne ustaški dernek u Blajburgu

Ćute i „relevantni studentski predstavnici“, oni koji su u martu uputili zahtev RTV-u da sarađuje isključivo sa njima. Podsetimo, student prorektor Igor Knežević i predsednica Studentskog parlamenta Ana Todorović, doveli su tada svitu studenata ispred zgrade RTV-a zbog “javnih istupanja takozvanih studentskih predstavnika na organizovanim političkim okupljanima” na protestima “Jedan od pet miliona”, objašnjavajući da protestuju nepodobni studenti, te da ih vojvođanski javni servis ima ignorisati. Interesantno, ni relevantni Knežević ni relevantna Todorović nisu se oglasili javno zbog prebijanja njihovih kolega u krugu Univerziteta.

Filozofski fakultet u Novom Sadu osudio je napad na studente, pokrenuta je i peticija među profesorima, a javno ih je, govorom na protestu podržala docentkinja Filozofskog fakulteta Bojana Bodroža. Ipak, većina profesora Novosadskog univerziteta i dalje ćuti. Da li pod autonomijom univerziteta podrazumevaju žmurenje na dešavanja koja mogu da im uzdrmaju pozicije? Ako je tako, debelo greše jer pokazuju da nemaju pojma o odgovornosti i moralu, iako sebe smatraju elitom.

Nemojmo zaboraviti da se Miloš Vučević fotografisao u društvu ratnog zločinca Veselina Šljivančanina, dok je gradonačelnica Supetara odbila da novčano pomogne ustaški dernek u Blajburgu, uz opasku da su joj sredstva neophodna za obeležavanje oslobođenja Brača od fašizma. Ova dva prioriteta izabranih predstavnika građana jasno pokazuju i zašto su reagovali tako kako su reagovali i zašto se ovom prvom mora suprotstaviti po svaku cenu. Možda posle njega neće doći neko poput Ivane Marković, ali lekcija koju nam je održala je jedina ispravna.

Studentima je, po svemu sudeći, prvi korak samoorganizovanje, stvaranje neformalnih grupa kada su im već “institucionalni” kanali presečeni, a zatim sledi čišćenje sopstvenog dvorišta. Moraju da se pozdrave sa „relevantnim“ predstavnicima studenata i izaberu beskompromisne, moraju da nateraju profesore da ih u toj borbi podrže, a onda svi zajedno krenu u čišćenje društva, solidarno sa ostalim građanima.

Svima nama zajedno, celom ovom mračnom regionu, ostaje uteha što postoje ljudi poput Ivane Marković, ali i obaveza da je ne ostavimo usamljenu, da što glasnije, jasnije i nedvosmislenije osuđujemo zlo, pogotovo ono koje dolazi „s naše strane“. Da dižemo glavu. Samo tako ćemo zaista biti LJUDI.

(Autonomija, naslovna fotogragija: Dragan Gojić)