Skip to main content

DALIBOR STUPAR: Serbianworld

Autonomija 08. maj 2021.
3 min čitanja

Prvih nekoliko sezona serije „Serbianworld“, emitovanih na ovim prostorima početkom devedesetih godina prošlog veka, nije doživelo naročit međunarodni uspeh osim na delu prostora kojim se taj serijal bavio. Za one koji ne znaju, prva verzija scenarija bazirana je na noveli Ilije Garašanina „Načertanije“, da bi neposredno pred snimanje isti bio nadograđen esejom grupe autora pod naslovom „Memorandum SANU“.

Poslednja sezona tog prvog serijala okončana je scenama potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a ostala je upamćena po više stotina hiljada što mrtvih, što izbeglih i raseljenih na svim stranama. Nakon nekoliko godina snimljen je još manje uspešan nastavak u vidu dugometražnog filma, čije finale beše ono stravično NATO razaranje Srbije (kasnije plagirano u serijalu „Game of thrones“).

Elem, ex vojni pa policijski ministar, Aleksandar Vulin, već duže vreme koristi bukvalno svaku priliku da najavi novu sezone pomenutog serijala, s tim što nikada ne precizira je li reč o rimejku ili nastavku franšize. Iskreno, postupci i reči glavnih aktera u poslednjih nekoliko godina govore u prilog tome da bi oni najradije želeli da naprave rimejk, s potpuno novim krajem koji bi zadovoljio njihove apetite. Gotovo svi glavni likovi su još tu, i dalje na vlasti iako na drugim pozicijama. Pročistili su biografije, izvršili reviziju prošlosti, okrivili druge za svoja nepočinstva, rečju – spremni su za nove domete.

Tako je, umesto o radničkim pravima, ovaj kvazilevičar 1. maja za Novosti besedio o tome kako mu se ne sviđa ideja da svi Srbi žive u Evropskoj uniji jer smatra da „nije rešenje da svi Srbi žive zajedno u tuđoj državi već da najveći deo Srba živi u svojoj zemlji“. – Zaboravlja se da smo mi tako već živeli, vekovima u Osmanskom carstvu, nekoliko decenija u Austro-Ugarskoj, a četiri godine pod komandom Trećeg rajha – naglasio je Vulin. Još je istakao i da su, zahvaljujući Vučiću, Srbi postali „jedinstven politički narod i proces ujedinjenja je počeo“, te se više neće moći zaustaviti. Stvaranje srpskog sveta, po Vulinovim rečima, rešava nacionalno pitanje Srba, zaustavlja širenje „velike Albanije“, garantuje Srbima da se genocid nad njima nikada više neće ponoviti, a iznad svega osigurava se dugotrajan mir na Balkanu. Dva dana kasnije, Vulin ističe da kad Srbi nemaju svoju državu, „svog policajca i učitelja“, za njih nema „ni prava ni pravde“, te da je Srbija zato tu – da bude jaka, sigurna, stabilna, razvijenija i moćnija nego što je bila, da bi štitila Srbe gde god da su.

Koliko je poznato, Srbin nema „svog policajca i učitelja“ ni u Nemačkoj, ni u Australiji, nema ih ni u Kanadi niti bilo kom drugom kutku planete pa ipak tamo hrli zajedno s porodicom, sa idejom da pobegne što dalje od Vulina i inih i da se ne vrati nikad. Između ostalog, i zbog toga da ne bi bio statista u nekoj novoj sezoni „Serbianworlda“.

Ručna bomba na dečjem igralištu na Limanu jedan je od podsetnika na posledice koje i danas trpimo, četvrt veka nakon te klanice u kakvu bi nas, očigledno, opet slali. Istina, nove generacije više vole rimejkove od starih verzija, prethodnih godina gledali smo tako i „Westworld“ i „Galaktiku“, „Star Wars“ svako malo izbaci poneki spin-off film ili crtanu seriju ili igricu, ne bi li se proširila baza fanova. I u Srbiji je tako, namnožilo se novog desno-nacionalističko-šovinističkog naci podmlatka i negatora ratnih zločina toliko da bi bio sevap priuštiti im jednu dobru seriju, onu u kojoj bi oni bili apsolutni pobednici. Njima se, kroz Vulinova usta, obraća Vučić i otuda sve glasnija priča o promeni granica na Balkanu, pripajanju Republike Srpske, vraćanju Kosova. Crna Gora je promenom vlasti praktično pripojena tom Srpskom svetu, dok je Hrvatska trenutno deo EU, pa se s njom malo, kako se ono diplomatski kaže, zajebano petljati. Osim verbalno, naravno.

Sad, da li su Vulin i koscenaristi zaboravili da prekrajanje granica nikada nije jednosmerno? Da možeš ostati bez nečeg dok grabiš za nečim drugim? Taj prvi serijal završen s nekoliko otvorenih pitanja, između ostalog, nerešenom sudbinom AP Vojvodine. Možda bi, budu li baš insistirali na novoj promeni granica, mogli doživeti trampu – Vojvodina za Republiku Srpsku? Dragi im se prijatelj Orban svako malo javno i sa setom priseća 64 županije, ističe mape te nekadašnje, predtrijanonske Mađarske. Pored Mađara, tu su i ostale komšije – Rumunija, Bugarska, Albanija. Da li bi promenu granica koju Vulin priželjkuje gledale mirno? Ili bi u lečenju sopstvenih planova s granicama rado iskoristile adut zvani NATO, kojem svi osim BiH pripadaju?

Vulin često potencira da Aleksandar Vučić „jeste, mora i treba da bude predsednik svih Srba gde god da žive“. Jedan iskompleksirani je pre više decenija istu ideju propagirao parolom „Ein Volk, ein Reich, ein Führer“. Nije se dobro završilo ni po njega ni po sledbenike mu. Rebrendiranje Velike Srbije u Srpski svet očigledno neće proći. Teško je zamisliti da Srbija zaista bilo kome više može da lupi i čvrgu, a kamoli šamar ili ga tradicionalno išutira dok je na zemlji. Problem je što huškači ne žele da vide da je svaki korak napravljen na putu ka Velikoj Srbiji do sada nju činio sve manjom i manjom. Insistiranje na daljem putu u tom pravcu očigledno bi moglo dovesti do neminovnog kraja, a za razliku od prvog serijala žrtve ćemo biti apsolutno svi, uključujući njih. Ocena na IMDb-u onda više neće biti važna nikome.

(Autonomija)