Skip to main content

Da Vinčijevi patenti u Narodnom muzeju u Kikindi

Kultura 23. jan 2013.
2 min čitanja

Izložbom patenata i reprodukcija poznatih crteža, Kikinđani će do 15. februara moći u Narodnom muzeju da se upoznaju sa velikim italijanskim renesansnim umetnikom, arhitektom i pronalazačem Leonardom da Vinčijem. Opisan kao ideal „renesansnog čoveka“ i kao univerzalni genije, da Vinči je poznat po remek delima „Mona Liza“ i „Tajna večera“. Njegov doprinos razvoju anatomije, astronomije i građevinarstva je od neprocenjivog značaja.
Izložba „Leonardo u Kikindi“ je realizovana zahvaljujući saradnji sa Eko muzejom „Ada di Leonardo“ i zaštićenim regionalnim parkom Ada Nord u Italiji, a predstaviće delo da Vinčija kroz četiri reprodukcije njegovih slika i modele prostih mašina, kao i fotografije pomenutog parka Ada Nord, koji se prostire se na preko 5,5 hiljada hektara i prolazi kroz 34 opštine, pošto obuhvata predele kojima je slavni umetnik i pronalazač živeo i stvarao.
Prema rečima direktorice Narodnog muzeja, Lidije Milašinović, Eko muzej Ada di Leonardo se više bavi patentima Leonarda da Vinčija. Njegovi izumi se i danas koriste u modernoj tehnologiji iako nisu primenjivani u njegovo doba.
– Oni su poslali tri Leonardova patenta koji su pre svega namenjeni deci, ali mislim da će biti zanimljivi i odraslima. Reč je o mostu i mašini koja nalikuje vodenici. Dakle, potpuno manuelnog karaktera. Izložba je u tom smislu interaktivna, posetioci će moći sami da sklope ono što je Leonardo izmislio – objasnila je Lidija Milašinović.
Protokol o saradnji sa Eko muzejom “Ada di Leonardo”
Otvaranju izložbe prisustvovaće i predstavnici italijanskih institucija koji su već u dva navrata bili u Kikindi. Ovog puta detaljnije će da se upoznaju sa našim gradom, kao i da vide u kojim sve oblastima bi mogla da se ostvari saradnja.
– Biće potpisan i protokol o saradnji, a da li će to biti saradnja u razvijanju nekog Eko muzeja u Kikindi, ili u nečem drugom, videćemo.  Tamo gde se provlače zajednički interesi svakako će doći do neke saradnje – objasnila je direktorka Muzeja.
(Dragana Danilović, Kikindske)