Skip to main content

Da se zna: Apelacioni sud ukinuo presudu kojom se Vladimir Dimitrijević oslobađa optužbi za diskriminaciju LGBT+ zajednice

Građani 24. мар 2022.
< 1 min čitanja

Udruženje “Da se zna!” saopštilo je danas da je Apelacioni sud u Beogradu 17. februara 2022. godine doneo rešenje kojim ukida presudu Višeg suda u Beogradu kojom se Vladimir Dimitrijević, predsednik Političkog saveta pokreta Dveri, oslobađa optužbi za diskriminaciju pripadnika LGBT+ zajednice, i predmet vratio na ponovno suđenje istom sudu.

Udruženje podseća da je još u martu 2018. godine podnelo pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog teksta Vladimira Dimitrijevića pod nazivom „U odbranu prirodne porodice“ u kojem je napisano niz nenaučnih tvrdnji, uvreda i diskriminatornih izjava o LGBT+ zajednici u Srbiji, poput one da “homoseksualne veze nisu iskreno emotivne, nego požudne, sitnosopstveničke,
hedonističke i potrošačke”, te da LGBT+ osobe ugrožavaju porodicu i porodične vrednosti.

Nakon toga, kako se dodaje, Poverenik je doneo Mišljenje kojim zaključuje da je Dimitrijević spornim tekstom povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije i preporučio mu da uputi javno izvinjenje LGBT+ zajednici. Kako se Dimitrijević oglušio o tu preporuku, Udruženje “Da se zna!” je protiv Dimitrijevića podnelo tužbu Višem sudu u Beogradu radi zaštite od diskriminacije, ali je sud odbio tužbene zahteve Udruženja.

“Zbog ovakve presude Višeg suda, Udruženje ‘Da se zna!’ podnelo je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu koji je ukinuo presudu Višeg suda i vratio predmet na ponovno suđenje. Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni sud nije potpuno utvrdio činjenično stanje time što nije ni ulazio u diskriminatorne navode Dimitrijevića, već se samo bavio dometom njegovog teksta na publiku, pri čemu su bitno povređene odredbe parničnog postupka”, navodi se u saopštenju.

Udruženje je pozdravilo ovakvu odluku Apelacionog suda, poručivši da će se još snažnije svim pravnim sredstvima boriti protiv diskriminacije, nasilja i govora mržnje prema LGBT+ zajednici u Srbiji.

(Autonomija)