Skip to main content

Da li je Olaf Šolc suviše blagonaklon prema Kini?

Planeta 02. nov 2022.
2 min čitanja

"Svetski kongres Ujgura je od Šolca zatražio da otkaže posetu Pekingu"

Na nemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) raste pritisak uoči posete Kini u petak. Koalicioni partneri podsećaju na dogovor koji vladajuće stranke imaju o Kini, a opozicija kancelara optužuje da ima suviše mek stav prema rukovodstvu u Pekingu.

Kina je poslednjih godina prošla kroz ogromne promene, izjavila je ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) u sredu za televiziju ZDF. “Zato smo,” dodala je, “u koalicionom ugovoru utvrdili da ćemo politiku prema Kini prilagoditi, kao što su to ranije učinile mnoge evropske zemlje.”

Kina i Nemačka, s jedne strane, sarađuju u globalnim pitanjima, a s druge sve više dolaze do izražaja konkurentski odnosi u kojima Kina koristi nefer metode, dodala je Berbokova. Kina se, objasnila je, ubrzano pretvara u “sistemskog rivala.”

Berbokova je u utorak rekla da očekuje od Šolca da prilikom posete Kini jasno predstavi ključne stavove Nemačke o značaju ljudskih prava, međunarodnog prava i fer konkurencije, i da ukaže da su to pitanja na kojima se temelji međunarodna saradnja.

“Olaf Šolc cepa Evropsku uniju klanjajući se komunistima u Kini,” izjavio je Mihael Brand, (Michael) poslanik demohrišćana, najveće opozicione stranke. Strateški je opasan signal koji je Šolc poslao ustupanjem dela terminala u hamburškoj luci jednoj kineskoj kompanji, rekao je Brand, čiji su resor ljudska prava.

“Strateški je fatalno postati još zavisniji od najveće diktature na svetu” u vreme velikih promena koje se dešavaju, rekao je Brand. “Skoro podanički odnos kancelara prema Kini – kao ranije prema (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu – vodi nas u konflikt sa EU, sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima na Zapadu, gde ide 90 odsto našeg izvoza.”

Šolc posetu Pekingu, prvu otkako je kancelar, počinje sa privrednom delegacijom u petak. Ujedno, on je prvi predsednik neke zapadne vlade koji će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom posle njegovog skorašnjeg ponovnog izbora za vođu Komunističke partije Kine.

Poseta će biti opterećena razlikama u vladajućoj koaliciji oko politike prema Kini. Šolc je prošle nedelje progurao ulazak kineske kompanije Kosko (Cosco) u terminal u Hamburgu, iako je protiv toga bilo više ministara njegovih socijaldemokrata, Zelenih i liberala.

Berbokova je rekla da odluka ugrožava važnu infrastrukturu u Nemačkoj.

Brand je od kancelara zatražio da se prilikom posete pozabavi “kritičnim pitanjima,” i to “ne samo iza zatvorenih vrata.” “Znamo za brutalne logore za interniranje 2022. godine, vidimo situaciju u kojoj su Ujguri, Tibetanci i hrišć́ani.”

Svetski kongres Ujgura je u utorak od Šolca zatražio da, zbog pritiska kineskih vlasti na njihove sunarodnike, otkaže posetu Pekingu. Ujguri u izgnastvu Šolcu prebacuju da je odlučio da se “pokloni” Siju uprkos oštroj kritici Ujedinjenih nacija na njegov račun zbog kršenja prava miliona ljudi.”

(dpa)