Skip to main content

Da li će se pravosuđe pobuniti zbog premeštaja zamenica Višeg tužilaštva?

Info 27. феб 2023.
3 min čitanja

"Najveću odgovornost snosi Republička tužiteljka Zagorka Dolovac"

Nisu predstavnici vlasti pošteno stigli ni da uživaju u pohvalama evropskih institucija zbog “depolitizacije pravosuđa”, kada je objavljena vest da su dve zamenice Višeg tužilaštva u Beogradu raspoređene van Odeljenja za suzbijanje korupcije.

Nekoliko dana kasnije, više niko ni ne govori o reformi pravosuđa, istaknutim pravnicima ili podzakonskim aktima koji moraju da budu usvojeni. Tema broj jedan u pravosuđu je arbitrarno oduzimanje predmeta i politička kontrola “depolitizovanog” pravosuđa.

Vladimir Vukčević, nekadašnji tužilac za ratne zločine ističe da je premeštanje zamenica tužioca u trenutku kada je izdat nalog za hapšenje osumnjičenih za zloupotrebu EPS-a flagrantna povreda Zakona o javnom tužilaštvu.

– To je nedopustivo. Pritom je krajnje nedostojno da se Više tužilaštvo preko saopštenja prepucava sa zamenicom koja radi u istom tužilaštvu. Tu smatram da najveću odgovornost snosi Republička tužiteljka Zagorka Dolovac. Ona je ta koja je na vrhu hijerarhije i morala je da okrene tužioca VJT-a Nenada Stefanovića i pita ga – “Šta to radiš”. Ali, ona je to što je, ističe Vukčević.

Premeštaj tužiteljki usledio je svega nekoliko nedelja pre nego što je usvojen set pravosudnih zakona, kojima su konkretizovane izmene Ustava izglasane prošle godine. Ovim zakonima, koji su dobili “zeleno svetlo” Venecijaske komisije, planirana je depolitizacija pravosuđa umanjivanjem uloge Narodne skupštine u izboru nosilaca pravosudne funkcije.

Ipak, Vukčević je skeptičan da će izmene doprineti popravljanju stanja u domaćem pravosuđu.

– Pod ovom vlašću i sa ovakvim tužilačkim kadrom, teško da će biti pomaka. U tužilaštvu je ostalo malo ljudi koji imaju znanje, a istovremeno su i hrabri. Tužilac mora da bude hrabar, inače je gotov, navodi Vukčev

Neko ko je mogao bolje od drugih da razume kroz šta prolaze dve zamenice VJT-a, je advokat Vladimir Vučinić, nekadašnji predsednik Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Kako navodi, sličnosti između onoga što se njemu desilo pre osam godina, i onoga što se danas događaja je zapanjujuća.

– Ja sam postupao u Višem sudu, ovo se dešava u Višem tužilaštvu. Isto tako, godišnjim rasporedom premešten sam iz odeljenja u kom sam postupao. Njih napada Srpski telegraf, mene je Informer. I najzad, predsednik suda koji je mene premestio se preziva Stepanović, a viši tužilac Stefanović, kaže Vučinić.

On je zbog ovog tretmana i disciplinskog postupka koji predsednik suda pokrenuo protiv njega na kraju i napustio sudstvo i počeo da se bavi advokaturom. Kako ističe, i danas oseća posledice golgote kroz koju je prolazio.

– Razlika je što ja tada nisam imao gotovo nikakvu podršku kolega. Jedino ko je o mom slučaju javno govorio bio je sudija Miodrag Majić, uz nekoliko saopštenja Društva sudija. Ipak, većina kolega se odllučila za “tihu podršku” sms-ovima i tapšanjem po ramenu. Da su se tada kolege javno pobunile, ubeđen sam da danas ne bismo imali ovaj slučaj, ističe Vučinić.

Kakva će reakcija pravosudne javnosti biti još uvek ostaje da se nagađa, ali već sada je izvesno da će biti burnija nego pre osam godina. Osim slabo posećenog protesta advokata, danas je i grupa zamenika tužilaca iz Prvog tužilaštva u Beogradu, pisala Državnom veću tužilaca tražeći im preduzmu mere iz svoje nadležnosti. Naredni protest advokata, zakazan je za četvrtak.

U toku dana oglasio se i viši tužilac Nenad Stefanović ističući da medijska kampanja protiv VJT-a i njega lično “traje već nekoliko dana tokom kojih je izneto nebrojeno laži, neistina i insinuacija u cilju diskreditacije rada VJT-a Beograd i skretanja pažnje javnosti sa odlučne borbe protiv korupcije i poštovanja zakona”

– Kao javni tužilac ne želim da odgovaram na manipulacije koja izlaze iz domena rada VJT-a, već zalaze u domen politike i ličnih ambicija pojedinaca. Mogu da dodam da će VJT u Beogradu nastaviti svoj rad u skladu sa Ustavom i zakonom koji su jedina brana od neprimerenih uticaja politike i medijskih napada, ističe Stefanović.

(Danas, foto: Pixabay)