Skip to main content

Cvijić (BCBP): Ovu vlast ne interesuje članstvo u EU

Info 07. dec 2023.
< 1 min čitanja

"To bi bilo protiv njihovog vitalnog interesa ostanka i na vlasti i na slobodi"

Tekuća kampanja pred decembarske izbore u Srbiji je najprljavija od 2000. godine, ocenio je predsednik Međunarodnog savetodavnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Srđan Cvijić.

To je, kako je rekao za Demostat, „montipajtonovska situaciju“, gde vlast pokazuje do kojeg nivoa su institucije u Srbiji zarobljene i ispolitizovane u kampanji protiv političkih protivnika.

„I koji je moj zaključak? Ja bih tu iskoristio metaforu iz lova: da je ranjena zverka najopasnija„, naveo je Cvijić.

Po njegovim rečima, teško je proceniti kakav efekat polarizovana kampanja može da proizvede među biračima – da li će ih odbiti od toga da glasaju za one koji su predmet napada ili za vlast.

„Niko u vlasti se ne bavi tim kalkulacijama, nego su odlučili da ‘nabiju gas do daske’ i samo možemo da očekujemo pogoršanje, zahuktavanje do 17. decembra, a možda i posle“, smatra on.

Rekao je da su u centru kampanje vlasti ekonomska pitanja jer ona „grčevito pokušava da utvrdi ili povrati tihu većinu kojoj su ta pitanja najbitnija“.

Cvijić je ocenio da nisu iskrene namere vlasti prema EU i da bi članstvo Srbije u Evropskoj uniji bilo protiv njihovog vitalnog interesa „ostanka i na vlasti i na slobodi“.

(Beta, foto: Twitter)