Skip to main content

Biber o izborima: Stepan autoritarnosti u Srbiji za EU nije najveći problem, dok je stabilno

Info 07. dec 2023.
2 min čitanja

"On je rekao da je Srbija imala veći stepen demokratije pre 10, 20 godina i da su izbori prilika da se pokaže da postoji jasna proevropska opozcija i stranke i akteri koji jesu demokratski i koji će biti partneri EU"

Srbija formalno jeste, a suštinski nije demokratska država i ne glasa se po demokratskim uslovima, izjavio je direktor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber. Ipak, smatra da stepen autoritarnosti u Srbiji za Evropsku uniju nije najveći problem.

Biber je u emisiji N1 Studio Live na N1 rekao da su evropski zvaničnici svesni situacije u Srbiji kada je u pitanju demokratičnost, ali da tu ima nekoliko problema.

Jedan je, kaže, taj da je stepen autoritarnosti u Srbiji za EU manji problem nego drugi problemi na svetu.

„Teško da će se evropski zvaničnici baviti time dok ne dođe do veće nestabilnosti. Dok je stabilno nije problem za evropske zvaničnike“, smatra Biber.

Drug problem je, kako dodaje, „zatvranje očiju“.

Prema njegovim rečima, vladajuća stranka vodi prljavu kamanju sa napadima na opoziciju, intelektualce i taj stepen je gori nego u prošlosti.

Možda je to pokazatelj straha jer se osećaju ugroženijim nego ranije, rekao je Biber.

On je istakao da ne ni jednu zemlju u Evropi koja ima broj članova kao Srpska napredna stranka.

„Ali to nije pokazatelj podrške nego toga koliko je ta stranka preuzela kontrolu nad državom i društvom“, kaže Biber.

On je rekao da je Srbija imala veći stepen demokratije pre 10, 20 godina i da su izbori prilika da se pokaže da postoji jasna proevropska opozcija i stranke i akteri koji jesu demokratski i koji će biti partneri EU.

Kaže da je teško očekivati dolazak opozicije na vlasti na republičkom nivou, ali da svaka pobeda na lokalu daje priliku za veću vidljivost za EU.

„Ako bi pobedili u Beogradu to bi bila prilika da pokažu da su u stanju da vladuju, odlučuju i imaju zajednički program“, naveo je on.

Ipak, Biber navodi primer Mađarske i Turske gde je opozicija pobedila u gradovima, ali ističe da je u nedemokratskim uslovima teško pobediti jer uslovi nisu fer.

„Pobeda na lokalnom nivou bi bila možda prvi korak“, dodaje on.

(tekst i foto: N1)