Skip to main content

Cvejić: REM pozvao vlast da guši slobodu izražavanja i stranke

Info 13. dec 2022.
2 min čitanja

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je obrazloženjem razloga za štrajk pozvao organe vlasti da guše slobodu izražavanja, kao i udruženja građana i političke partije koje imaju primedbe na rad REM, izjavio je FoNetu potpredsednik Pokreta SRCE i nekadašnji član Saveta REM Slobodan Cvejić.

On je u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije ocenio da nije jasno da li REM štrajkom ispostavlja zahteve Skupštini ili Vladi.

Prema rečima Cvejića, u pitanju je „neodrživa i paradoksalna situacija“, što je dokaz koliko je taj potez REM „nesrećan“.

Kako smatra, osnova tog poteza prostiče iz potrebe Saveta REM ili predsednice Saveta REM Olivere Zekić „da imitira potez koji je privukao mnogo pažnje, a to je zamračivanje ekrana televizija N1 i Nova S“.

Ne bi bilo prvi put“ da Zekić pokušava da „prebaci“ pažnju na sebe ili na Savet REM, podsetio je Cvejić i ukazao da je reč „samo o jeftinoj kopiji“ poteza televizija N1 i Nova S.

Za njega je zamračivanje ekrana bilo „vrlo inteligentan potez“, čija je poruka odjeknula i van granica Srbije, u susednim zemljama koje takođe imaju probleme u medijskoj sferi.

Prema Cvejićevom viđenju, „direktno manipulisanje i upravljanje medijskom scenom kao što je u Srbiji teško da postoji u nekoj od razvijnijih evropskih zemalja“.

On je uveren da je u Srbiji napravljen čitav paralelni sistem sa timovima ljudi koji rade na zamajavanju javnosti i izvrtanju činjenica“ i zato smatra da je pogrešno govoriti kako samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veze s tim.

„To je kao jedan medijski konc-logor. Mi smo svi pod eksperimentom doktora Mengelea“, uporedio je Cvejić.

Komentarišući mišljenja da REM ne donosi samostalno odluke, već da je pod pritiskom vladajućih struktura, on je objasnio da vlast vodi računa da u REM ostvari većinu i da je stabilizuje.

Po njegovom mišljenju, za vlast je „možda idealna pozicija“ što u REM postoje jedna ili dve osobe koje kažu da se stide ili imaju nešto protiv odluka REM, a sede u Savetu, dok ostatak stalno glasa „na liniji“.

On ne veruje da su oni „na liniji“ izloženi pritiscima ili da im neko preti, već tvrdi da je reč o „dogovorima ili dilovima“.

Kako je ocenio, nekome je možda „dovoljan dil“ što prima dve prosečne plate, „sedeći u Savetu REM“.

On ne veruje da se sa svakim pojedinačno pregovara „u kafani, kancelarijama Srpske napredne stranke i slično“, ali misli da neko sigurno od toga pravi strategiju.

(FoNet, Foto: N1)