Skip to main content

Ćuruvija: Mir bi nam donela presuda koju zaslužujemo i mi i tata i njegove ubice

Info 04. дец 2022.
2 min čitanja

Pred sutrašnje zasedanje Apelacionog suda, koji će od 5. do 9. decembra odlučivati o žalbama na presudu prvostepenog suda za organizovani kriminal, kojom su na ukupno 100 godina zatvora osuđeni optuženi za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, njegova ćerka Jelena kaže da, uprkos svemu, ipak želi da veruje u profesionalizam i posvećenost sudija.

Osam godina je prošlo od podizanja optužnice protiv četvorice optuženih za ubistvo novinara i izdavača Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Ćuruvije: bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra RDB-a Milana Radonjića, glavnog inspektora u Drugoj upravi RDB-a Ratka Romića i rezervnog pripadnika službe Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu, podseća Cenzolovka.

Ni 23 i po godine kasnije, porodica Slavka Ćuruvije nije dočekala da zločinci budu pravedno kažnjeni za ubistvo kritičara režima Slobodana Miloševića, koga je tajna služba, usred NATO bombardovanja, pratila do pred samo ubistvo.

U ponedeljak, 5. decembra, Apelacioni sud u Beogradu otvara petodnevno zasedanje na kome će odlučivati o žalbama na drugu presudu Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal, kojom su četvorica optuženih, kao i prvi put, osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Jelena Ćuruvija Đurica na pitanje Cenzolvke šta očekuje od otvaranja procesa pred Apelacionim sudom, ona ocenjuje da je ceo proces suđenja za ubistvo njenog oca bio prilično turbulentan.

„Očekivali smo, mi kao porodica, da se sve završi posle prve presude koju smo dobili, koja je bila optužujuća. Međutim, nije. Vraćeno je – kao što znamo, da ne ponavljam sve kako je bilo. Nažalost, zbog svega toga ne mogu sada da imam neko baš pozitivno očekivanje. Doduše, nemam ni negativno, i to je ono što je dobro. Želim da verujem da će sudije da se upuste u ovaj proces i da će, što se njih tiče, naći najbolje moguće rešenje. Nekako ipak želim da verujem u njihov profesionalizam i njihovu posvećenost.“, kaže Ćuruvija Đurica.

Upitana kakva bi pravedna presuda bila iz ugla porodice Slavka Ćuruvije, ona navodi da „posle 23 godine teško da išta može da nas zadovolji“.

„Toliko smo se namučili svih ovih godina da dođemo do ove tačke, a i dalje nije kraj. Ono što bi bio neki smiraj za nas, a možda i za njega, jeste da se stvarno desi taj kraj i da to bude kraj kakav zaslužujemo mi, kakav zaslužuje on i kakav zaslužuju njegove ubice“, poručuje.

Što se tiče političke pozadine ubistva, kaže da se „nažalost, ispostavilo da nema nekih jasnih dokaza o vezi između nalogodavaca i izvršitelja“.

„To jeste pravni problem – kako naći vezu između tih ljudi. Ali, nekako logikom i zdravim razumom, svi mi znamo kako se radilo devedesetih i ko su nalogodavci. U tom smislu, i Slavko Ćuruvija fondacija i porodica će se potruditi da nađu vezu. Ako uspemo, bilo bi dobro. Ako ne, videćemo“, zaključuje Ćuruvija Đurica.

(Cenzolovka, Foto: N1)