Skip to main content

Ćudić: Dodik će sebi reći da je bilo dosta kad i trogodišnjak da se prejeo slatkiša

Intervju 09. nov 2021.
2 min čitanja

Politička javnost u BiH zaslijepljena je nadama od kojih se ne vidi realnost, smatra predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić i poručuje da je potrebno demistifikovati politiku Vašingtona i Brisela prema Balkanu. Ćudić je gostujući u emisiji “Drugačija radio veza kazala da je korisno i važno demistifikovati vanjsku politiku SAD-a, ali “ništa manje i politiku Brisela prema Zapadnom Balkanu, odnosno nedostatak politike prema Zapadnom Balkanu i pristup koji kupuje vrijeme, ali ne kupuje i ne obezbjeđuje stabilnost”.

Ona smatra da razne administracije na Balkanu nijesu adekvatno njegovale odnose sa poznavaocima prilika iz Vašingtona i Brisela.

Ostavljen je potpuno brisani prostor za najdestruktivnije snage da okupiraju taj prostor i da dobijemo poruke da je Vučić faktor stabilnosti, da je velika razlika između politike Vučića i politike Dodika. Generalno jedan veliki odabir autokrata, mislim da je to veliki zaokret američke politike na Zapadnom Balkanu, odabir sile i nekog makijevalističke real politike gdje će se najlakše dilovi praviti sa takvim ljudima a ne sa progresivnim snagama. Tako da mislim da se trebamo razbuditi i na neki način uticati na tu vanjsku politiku koliko je u našoj moći”, poručila je Ćudić i dodala da “ne suprotstavljanje desničarkim destruktivnim silama na Balkanu se percipira kao podrška istim”.

Ćudić kaže da u “međunarodnim krugovima nižeg ranga u Sarajevu u diplomatskom koru postoji svojevrsna fascinacija Dodikom i želja da se saznaju njegovi motivi i da se prave ustupci”.

“Kada vam ambasadori kažu da dijalog nema alternativu i da se morate vratiti za pregovarački sto sa Dodikom to je kao da bi zlostavljanoj ženi, koja je potražila pomoć u Sigurnoj kući, kazali da dijalog nema alternativu i da se mora vratiti suprugu i na civilizovan način naći zajednički jezik sa njim. Ova vrsta političkog siledžijstva jednostavno je sada sasvim direktno sigurnosna prijetnja ne samo BiH već i čitavom regionu. Mi smo sistem spojenih posuda”, smatra Ćudić naglašavajući da je “površinsko posmatranje Balkana opasno.

Smatra da je “temeljna odrednica BiH-a njena etnička različitost bez koje BiH nema smisla, to je, kaže, njena najveća snaga”.

Ćudić strahuje da je Evropa, kako kaže, u svojoj krizi identiteta počela samu sebe da uzima zdravo za gotovo, te da je u tom procesu izgubila ozbiljnu ambiciju.

“Evropa jeste u krizi, ali ta kriza ne mora biti permanentna, ali odnos Brisela prema ideološki rubnim područjima jeste zabrinjavajući. To je taj nedostatak ambicije. Ako imate to ponašanje prema Orbanu, jel stvarno mislite da ćete se drugačije ponašati prema DF-u u jednoj Crnoj Gori, naravno da nećete. To je onda jedan patern tolerisanja užasa. Zaboravili smo šta je politika podilaženja uradila sa Evoropom tridesetih godina kada se mislilo da se može “nahraniti zvijer”… evo aneksija Austrije malo Poljske, aha zadovoljiće se Hitler”, podsjeća Ćudić naglašavajući da “nema zadovoljavanja zvijeri”.

“U kom momentu će Dodik reći ‘baš su bili korektni, ja tu povlačim sam sebi liniju, dosta je bilo’, kao da će trgodišnjak reći da se najeo previše slatkiša”, kazala je predsjednica Kluba Naše stranke Sabina Ćudić.

(Antena M)