Skip to main content

CRTA: Posmatrači zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja

Info 03. apr 2022.
2 min čitanja

"Bugarski voz, kolektivno glasanje, odbijanje saradnje sa posmatračima"

Organizacija CRTA saopštila je da je već u prvom delu izbornog dana posmatrači Crte su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini, a dodaju i da su obavešteni o nizu drugih nasilnih incidenta.

„Posmatračka misija Crte najoštrije osuđuje svaki nasilni čin i poziva sve učesnike izbora, članove biračkih odbora i sve građane Srbije da ne dozvole da atmosfera nasilja i straha bude glavno obeležje izbornog dana i da biračima ne bude uskraćeno pravo da slobodno izraze volju, navodi se u saopštenju“.

Do 10 sati, prema podacima CRTA-e na parlamentarne i predsedničke izbore izašlo je 9,9 odsto birača, što je slično kao na parlamentarnim izobrima 2016. i 2020. godine, rekao je Raša Nedeljkov iz CRTA-e.

Na beogradskim izborima izlaznost do 10 sati je 8,4 odsto nešto manje nego na parlamentarnim izborima, ali i više od izlaznosti na beogradskim izborima 2018. godine.

Ova organizacija pokriva oko 500 biračkih mesta na parlamentarnim i predsedničkim izborima i oko 450 na beogradskim izborima.

„CRTA puno polaže na kvalitet izbornog dana, odnosno da li se poštuju pravila na i oko izbornih mesta. Skoro 10 odsto biračkih mesta je kasnilo sa otvaranjem, ali na kraju sva otvorena. U Srbiji je četiri odsto, a u Beogradu dva odsto biračkih mesta nije u skladu sa pravilima, odnosno nije omogućena tzv. „jednosmerna ulica“ da birači mogu nesmetano da pristupaju biračkim mestima. Na 17 odsto biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi odbora prilikom otvaranja biračkih mesta“, rekao je Nedeljkov.

Nedeljkov je rekao i da su u prvim satim posmatranja identifikovali cirkularno glasanje, poznatije kao bugarski voz, „od kojih se jedan slučaj dovodi u vezu sa kupovinom glasova„. Na jednom mestu je primećeno kolektivno odnosno višestruko glasanje.

Što se tiče posmatrača CRTA-e, Nedeljkov je rekao da im na 32 biračka mesta nije dozvoljen pristup kod otvaranja biračkih mesta, što je najviše do sada.

„Posle reakcije RIK omogućeno nam je praćenje izbora. Ipak i imamo i dalje problem u Beogradu, ne dobijamo od biračkih odbora informacije na koje imamo pravo. Odbijaju da sarađuju. Naš protokol je da se posmatrači drže sa strane, da ne izazivaju reakcije. Ovo ostaviće jednu vrstu negativnog traga na glasanje u Beogradu„, zaključio je Nedeljkov.

On je dodao i da su na biračkim mestima gde glasaju ljudi sa Kosova i Metohije zabeležene gužve na biračkim mestima kao i da je prisutno grupno glasanje. Oko 93.000 birača sa KiM ima pravo da glasa.

Crta podnela pet prijava policiji zbog izborne korupcije

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov kazao je danas da je ta posmatračka misija podnela do sada pet prijava policiji zbog izborne korupcije.

Dve prijave odnose se na, kako je kazao, slučajeve tzv. bugarskog voza koje su posmatrači uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici.

Sporadični slučajevi nepravilnosti poput nepravilne pripreme glasačkog mesta, vođenja paralelne evidencije i povrede tajnosti glasanja zabeleženi su na 10 odsto biračkih mesta u Srbiji i pet odsto u Beogradu.

On je dodao da je velika gužva primećena na biračkim mestima u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj na kojima glasaju birači sa Kosova i Metohije.

„Tamo je u prepodnevnim satima pristizao veliki broj autobusa s biračima. Biračka mesta su loše organizovana što dodatno utiče na stvaranje gužve“, rekao je Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, na pojedinim biračkim mestima se, kako je zabeleženo, istovremeno nalazilo i više desetina građana, čime je onemogućena tajnost glasanja.

Dodao je i da je primećeno pojačano prisustvo policije ispred biračkih mesta.

(Beta/N1/Danas, foto: Beta)