Skip to main content

CRTA: Država ne prepoznaje suštinske probleme izbornog procesa

Građani 02. mar 2021.
2 min čitanja

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ocenio je da mišljenje Radne grupe Vlade za saradnju sa OEBS/ODIHR o merama za unapređenje izbornog procesa pokazuje da država ponovo propušta priliku da prepozna suštinske probleme i radi na rešenjima koja bi doprinela unapređenju kvaliteta izbornog procesa.

Iz CRTE su doneli takav zaključak iako su, kako su rekli, na sastanku Radne grupe Vlade za saradnju sa OEBS/ODIHR koji je održan 1. marta, prodložene i neke dobre mere.

“Mišljenjem su u potpunosti zanemareni zloupotreba javnih resursa i javne funkcije, problemi u finansiranju kampanje, pritisci na birače, kao i neravnopravna medijska zastupljenost izbornih aktera koje su i ODIHR i domaći posmatrači označili kao najproblematičnije i prioritetne oblasti za rešavanje nakon izbora 2020. godine”, naveli su iz CRTE.

Umesto da se pristupi ponovnoj analizi i prepoznavanju problema u tim oblastima, Radna grupa je navela samo zakonske izmene usvojene 2019. godine i nije ostavila prostor za unapređenja.

“Kada se radi o medijima, Crta smatra da mišljenje sadrži mere koje neće suštinski rešiti problem medijske neravnopravnosti, već da mogu izazvati dodatne nejasnoće u postupanju i tumačenju nadležnosti između Regulatornog tela za elektronske medije i Nadzornog odbora Skupštine Srbije”, istakli su iz te organizacije.

Oni kažu i da rešenja koja se odnose na upotrebu pravnih lekova predstavljaju korak unazad i mogu dovesti do sužavanja prava na izjavljivanje prigovora od strane birača.

“Zabrinjava i činjenica da Radna grupa ne prepoznaje i neophodnost sprovođenja verifikacije biračkog spiska, kako bi se utvrdilo njegovo stanje”, dodali su.

Kao dobre predloge CRTA je ocenila mere poput kazni za elektronske medije koji krše propise o izveštavanju u izbornoj kampanji za čiju je primenu nadležan REM, kao i pripremu novog pravilnika REM-a koji će se odnositi i na komercijalne pružaoce medijskih usluga što je, inače, važilo do 2020. godine.

“Pozitivne mere su i unapređenje objavljivanja zapisnika sa biračkih mesta kao i planirana zakonska regulacija pojedinih pitanja koja su do sada bila predmet podzakonskih akata, poput položaja posmatrača, čime će njihova primena biti zagarantovana u svakim narednim izborima”, stoji u saopštenju CRTE.

Navodi se da je CRTA Radnoj grupi poslala svoju analizu i komentare na “Mišljene o merama koje treba preduzeti radi unapređenje izbornog procesa”.

(Beta)