Skip to main content

Crta dodelila „Hrabri glas“ Krokodilu za odvažnost u podršci građanima Ukrajine

Građani 30. okt 2022.
2 min čitanja

U obrazloženju ovakve odluke stoji da je solidarnost s građanima Ukrajine i konkretna podrška koju je Krokodil obezbedio i dostavio u vidu humanitarne pomoći za Perinatalni centar u Harkovu, odnosno za prevremeno rođene bebe u ratnim uslovima, razlog zbog kojeg je Crta odlučila da javno izrazi poštovanje udruženju koje je poznato pre svega po promociji književnosti i kreiranju kulturnih sadržaja.

Način na koji su se članovi Krokodila povezali s institucijom zdravstva u Srbiji, organizovali prikupljanje sredstava i otputovali u zemlju zahvaćenu ratom inspiracija je za sve građanske aktiviste, poručuju iz Crte.

„Stati na stranu onoga koji je napadnut uvek je čin hrabrosti, a posebno u uslovima kada to znači suprotstavljanje vladajućem javnom mišljenju“, rekla je povodom dodele priznanja Krokodilu Vukosava Crnjanski, direktorka Crte.

„Pod uticajem medijske propagande većina građana Srbije se, kao što i istraživanja Crte pokazuju, opredeljuje za agresora u odnosu na rat u Ukrajini. To čini glas i opipljivo delo Krokodila još važnijim i hrabrijim, kao znak da istina i savest nisu sasvim zamrle u našem društvu.“

“Kad je krenula Ruska agresija na Ukrajinu mi smo razumeli da odgovor ovog društva neće biti onakav kakvim bismo mi priželjkivali. I onda je to dovoljan razlog da čovek zasuče rukave”, izjavio je Vladimir Arsenijević, iz Udruženja Krokodil.

“Došli smo do direktnog kontakta sa gradskim Perinatalnim centrom u Harkovu koji je u to vreme bio izložen intenzivnom granatiranju od strane ruskih napadača i osoblje Perinatalnog centra je na dnevnom nivou moralo da spušta inkubatore sa prevremeno rođenom decom u skloništa. Kad smo ih pitali šta im nedostaje, oni su doslovno rekli: Sve.“

Raniji dobitnici „Hrabrog glasa“ su: Milenko Jovanović, uzbunjivač iz Agencije za zaštitu životne sredine, Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz Krušika, Marija Lukić, koja je hrabro istupila protiv seksualnog uznemiravanja u opštini Brus i inicijativa „Ne damo niški aerodrom“.

Crta s ponosom ističe da je izdvojila Krokodil u godini u kojoj je u Srbiji bilo još mnogo izuzetnih primera građanske hrabrosti, pre svega u borbi za prava žena, kao i za zaštitu prirodnih resursa i životne sredine pred investitorskim urbanizmom, korporativnom pohlepom i neodgovornom državom.

(Danas, Foto: Crta)