Skip to main content

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo: Opština Mali Iđoš nas diskriminiše

Vojvodina 30. јун 2024.
2 min čitanja

Opština odustala od 600.000 dinara za organizovanje Likovne kolonije "Lovćenački koloriti"

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo (CKPD) “Princeza Ksenija” iz Lovćenca u opštini Mali Iđoš saopštilo je danas da je ta opština odustala od bespovratnih sredstava iz pokrajinskog budžeta koja su bila namenjena za organizovanje likovne kolonije u znak odmazde zbog toga što su pojedini članovi CKPD nastupali na lokalnim izborima na listi Crnogorske partije.

“Potez bez presedana opštinskog rukovodstva da odbije bespovratna sredstva za manifestaciju visokog akademskog i umjetničkog nivoa vidimo kao radikalan odgovor na učešće nekoliko istaknutih članova našeg društva na izbornoj listi Crnogorske partije na nedavno održanim lokalnim izborima”, naveli su u saopštenju za javnost.

Podsetili su da je Crnogorska partija najzaslužnija za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu na teritoriji opštine Mali Iđoš 2010. godine, dok CKPD „Princeza Ksenija”, pored organizacije dopunske škole na crnogorskom jeziku „Crna Gora moja postojbina”, od 2017. godine je organizator pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine.

“Nažalost, aktuelni politički narativ u Srbiji da ‘oni koji nijesu sa nama, naši su neprijatelji’ dovodi do toga da lokalne vlasti često ‘od drveta ne vide šumu’ i vuku poteze protiv interesa institucija i građana koje predstavljaju, uz direktnu diskriminaciju, u ovom slučaju crnogorske nacionalne zajednice”, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će i pored svega peta Likovna kolonija „Lovćenački koloriti” biti održana u predviđenom terminu u oktobru, “uz skromniju organizaciju zbog novonastale situacije, ali kao i prethodnih godina na visokom nivou”.

Reč je o iznosu od 600.000 dinara za organizaciju i pokrivanje dijela troškova Likovne kolonije „Lovćenački koloriti”, od kojih je opština odustala neposredno nakon lokalnih izbora.

Peta jubilarna Likovna kolonija „Lovćenački kolotriti” je planirana za početak oktobra mjeseca sa idejom da ovogodišnji saziv okupi eminentne, pretežno crnogorske, akademske slikare iz Italije, Holandije, Srbije i Crne Gore.

Za četiri godine postojanja likovna kolonija je okupila 18 akademskih umjetnika iz Srbije, Francuske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore i zauzela značajno i prepoznatljivo mjesto na kulturnoj mapi Srbije i regiona, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je stvoreno više desetina jedinstvenih umjetničkih djela koja su svojom specifičnošću i vrijednošću obogatila zbirku galerije Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu i doprinijeli popularizaciji likovne umjetnosti na cijeloj teritoriji opštine Mali Iđoš.

(Autonomija, foto: CKPD Princeza Ksenija)