Skip to main content

Crnogorski ministri lideri – po broju slobodnih dana

Jugoslavija 05. авг 2011.
2 min čitanja

Nije lako utvrditi koliko kojeg ministra sljeduje odmora, ali ako planiraju da ne rade cijeli avgust, teško da imaju šta da prenesu u narednu godinu. Za razliku od Vlade Crne Gore koja neće zasijedati u avgustu i tako propustiti četiri sjednice, Vlade Srbije i Hrvatske propustiće samo jedan redovan termin zasijedanja.
Iako su službenici Vlade na kolektivnom godišnjem odmoru, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović poslao je juče iz Plužina jasnu poruku:

„Ja mislim da za evropske integracije i vrijednosti nema potrebe za godišnjim odmorom, treba intenzivno raditi“.

Ipak, rijetki su službenici koji se se u avgustu mogu naći u Podgorici.
„Vlada je na kolektivnom godišnjem odmoru u toku avgusta mjeseca, ali to ne znači da nema dežurstva nema rada. Evo kao što vidite mi danas radimo, sljedeće nedjelje takođe, ali samo ne u punom sazivu“, kaže Goran Šćepanović, pomoćnik ministra ekonomije.

U komšiluku, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne praktikuje kolektivne godišnje odmore.

„Sva ministarstva rade bez ikakvih problema. Premijer Mirko Cvetković koristi 7 dana godišnjeg odmora i na posao se vraća u ponedjeljak pa zbog toga neće biti održana jedna redovna sjednica Vlade“, kazao je Telviziji „Vijesti“ Milivoje Mihajlović, šef Kancelarije za odnose sa medijima Vlade Srbije.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, smatra da sada kad nam predstoji ocjena Evropske komisije, nije vrijeme za odmaranje.
„Svako ima prostora da odmara, ali ne baš u tolikim količinama kao što se to kod nas praktikuje i posebno ne u ovom trenutku posebne državne odgovornosti, a prije svega onih koji donose odluke, a imajući u vidu da dosta toga što su trebali do sada da urade nisu uradili“, kaže izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Naredne godine, samo praznici

Šćepanović je naveo da godišnje odmore ministara i njihovih saradnika definiše Zakon o državnim službenicima.
„18 radnih dana plus za svaku godinu radnog staža se dobija određeni, konkeretno što se mene tiče, mislim da je to 23 radna dana i ima se pravo da se iskoristi dio u ovoj godini, veći dio u ovoj godini, manji dio u narednoj“, rekao je Šćepanović.
Nije lako utvrditi koliko kojeg ministra sljeduje odmora, ali ako planiraju da ne rade cijeli avgust, teško da imaju šta da prenesu u narednu godinu. Do narednog avgusta sljeduje ih samo još desetak neradnih dana, za vrijeme državnih i vjerskih praznika.

(Vijesti)