Skip to main content

Crnogorska partija: Zatrovan društveno-politički ambijent prema Crnogorcima u Srbiji

Vojvodina 30. мај 2024.
2 min čitanja

"Identitetska bitka za Lovćenac"

Crnogorska partija ocenila je danas da je društveno -politički ambijent prema Crnogorcima u Srbiji “zatrovan” a uslovi za održavanje lokalnih izbora neravnopravni

“Društveno-politički ambijent za crnogorku zajednicu u Srbiji nepovoljan i javni prostor medijski zatrovan”, naveli su u saopštenju za javnost.

Crnogorska partija izlazi na lokalne izbore u opštini Mali Iđoš, a pored njihove izborne liste, na izborima nastupaju još dve liste, koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije (SPS), kao i izborna lista Saveza vojvođanskih Mađara.

“Cilj nam je da ostvarimo rezultat koji će omogućiti da autentični predstavnici crnogorske zajednice zastupaju njene političke interese u lokalnom parlamentu”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da su lokalni izbori u Malom Iđošu u crnogorskoj patriotskoj emigraciji kolokvijalno nazvani „identitetska bitka za Lovćenac”. Lovćenac je mesto u toj opštini u kojem u značajnom procentu žive Crnogorci.

Crnogorska partija optužila je Nacionalni savet crnogorske manjine u Srbiji da predstavlja “partijsku ispostavu režimske koalicije na državnom nivou” i da je “izdašno finansiran” iz budžeta.

“Predsjednik savjeta od 2018. godine je Dragoljub Malović, poznat po obraćanju delegatima na skupštini saveta rečima ‘srpski rode’. Savet negira autentične identitetske karakteristike crnogorskog naroda, kulture i jezika, tretirajući ih kao podgrupu ili deo srpskog naroda, kulture i jezika”, naveli su u saopštenju.

Podsetili su da je Crnogorska partija u Skupštini opštine Mali Iđoš od 2008. do 2020. godine imala odbornike, i u tom peiodu svojim aktivnostima doprinela uvođenju crnogorskoj jezika u službenu upotrebu na teritoriji opštine Mali Iđoš, očuvanje naziva ulica crnogorskih nacionalnih korifeja i antifašista u Lovćencu, formiranje i dobijanje poslovnog prostora za Crnogorski kulturni centar i saglasnosti za postavljanje bisti Petra Drugom Petrovića Njegoša i kralju Nikoli Prvom Petroviću u Lovćencu.

Oni su pozvali potomke crnogorskih iseljenika koji imaju prebivalište u Lovćencu i Feketiću, a studiraju, rade i borave u nekom drugom gradu, da u nedelju, 2. juna, dođu u mesto odakle potiču i glasaju za “očuvanje crnogorskog imena, kulture, jezika i svih identitetskih karakteristika svojih ponosnih predaka”.

(Autonomija/Beta, foto: Crnogorska partija)