Skip to main content

Crna Gora: Tekst Temeljnog ugovora sa SPC podržao samo jedan član Radne grupe

Jugoslavija 28. jun 2022.
< 1 min čitanja

SDP preti izlaskom iz Vlade ako prihvati "služenje tuđim interesima"

Advokat Nikola Martinović izjavio je danas da je samo ministar pravde Crne Gore Marko Kovač podržao tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SDP) i time demantovao Vladu da je tekst usaglašen.

On je kazao da danas nije održana sednica Radne grupe za usaglašavanje tzv. Temeljnog ugovora sa SPC, već da je to bila obična farsa.

Kako je danas saopšteno iz Vlade, Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno su uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koja će dalje ići prema radnim telima vlade u skladu sa uobičajenom procedurom.

Kako je najavljeno, tekst će ubrzo biti objavljen na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore.

Martinović je za podgorički Radio Antena M kazao da je samo ministar pravde Marko Kovač stao iza teksta za koji tvrdi da je “usaglašeni nacrt” ugovora.

“Na sednicu nisu došli članovi Radne grupe Sergej Sekulović i Boris Marić, Fatmir Đeka nije stavio potpis ispod dokumenta, a ja sam izuzeo mišljenje u pisanoj formi”, rekao je on.

Martinović je kazao da je posebno sporno što se u tekstu, koji je danas prvi put video, navodi da je adresa sa kojom se uspostavlja odnos države Crne Gore – SPC sa sedištem u Beogradu.

Članovi Vladine Radne grupe za pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) oko potpisivanja Temeljnog ugovora su Marko Kovač (ministar pravde), Sergej Sekulović (savetnik predsednika Vlade Crne Gore), Fatmir Đeka (ministar ljudskih i manjinskih prava), Boris Marić (Generalni sekretar Vlade Crne Gore) i advokat Nikola Martinović.

Socijaldemokratska partija, koja ima dva ministra u Vladi je danas zapretila izlaskom iz Vlade ako prihvati “ovakvo služenje tuđim interesima, jer time jasno pokazuje da ne namerava biti evropska, nego poslušnička”.

(Beta, foto: Antena M)