Skip to main content

Crna Gora: Pričešće vjernika jednom kašičicom

Jugoslavija 02. мај 2021.
3 min čitanja

Sveštenstvo Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori služilo je vaskršnju liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u prisustvu velikog broj vjernika uz kršenje propisanih epidemioloških mjera u cilju zaštite sprečavanja širenja korona virusa.

Najveći dio okupljenih nije nosio maske, nije poštovana propisana udaljenost među vjernicima, pričešćivanje je vršeno jednom kašičicom.

Aktuelnim mjerama Ministarstva zdravlja, vjerski obredi unutar objekta uz prisustvo vjernika, mogu se obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10 kvadrata prostora po osobi a na otvorenom uz najmanje četiri kvadrata po osobi.

Obavezno je nošenje maske, zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta kao i dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

Liturgiji u Hramu prisustvovali su ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović i bivši srpski ambasador u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Njega je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, u mandatu prethodne Vlade Demokratske partije socijalista, 28. novembra proglasilo nepoželjnom osobom i zatražilo da napusti zemlju, zbog, kako je saopšteno, dužeg, kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Što se mene i Republike Srbije tiče, ja sam i dalje ambasador u Crnoj Gori, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vladimir Božović, 1.aprila ove godine. Istovremeno crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova je za RSE potvrdilo da su odlukom od 28. novembra, prestale diplomatske funkcije Božovića u Crnoj Gori.

Prošle godine Mitropolija je pozvala vjernike da se pridržavaju mjera i da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije ili onlajn.

Epidemija COVID 19 bila je u blagom padu tokom aprila mjeseca u Crnoj Gori.

U aprilu je umrlo 20 odsto ljudi manje nego u martu, kada je zabilježen 271 smrtni slučaj povezan za infekcijom korona virusa.

Pao je i broj registrovanih novoinficiranih za 61 odsto u odnosu na mart, kada je taj broj iznosio 15.290.

U Crnoj Gori je od početka epidemije ukupno registrovano 97.517 slučajeva korona virusa, odnosno 15,5 odsto od ukupnog stanovništva. Od posljedica infekcije preminule su 1.502 osobe.

Od početka imunizacije 20. marta , prvu dozu vakcine primilo je 6.5 a drugu 3.7 odsto građana.

(RSE)

BOJKOT? Krivokapić i Bečić nijesu prisutvovali liturgiji zbog Božovića

Današnjoj vaskršnjoj službi u Hramu SPC u Podgorici nijesu prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić i predśednik Skupštine Aleksa Bečić, „bojkotujući” Vladimira Božovića – koji se i dalje, uz podršku vlasti Srbije, predstavlja kao „ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori”.

Krivokapić i Bečić su „pod obavezno” prisustvovali posljednjih mjeseci značajnijim događajima u Hramu u Podgorici – sahrani Amfilohija Radovića i Božićnoj liturgiji.

Božović je najkasnije juče doputovao u Crnu Goru. I veoma se brzo dozanalo da će danas biti na liturgiji u Podgorici. Krivokapić je sinoć s članovima porodice prisustvovao ponoćnoj liturgiji u jednoj crkvi pored Podgorice (Pelev Brijeg). A kako je danas objavljeno, Bečić je prisustvovao vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama koju je služio episkop Joanikije Mićović.

Interesantno, centralnu liturgiju SPC danas u Hramu u Podgorici, NIJE služio administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije Mićović, nego vikarni episkop Metodije Ostojić.

Mićović je danas, umjesto da načelstvuje liturgijom u Hramu, dao intervju „Svetigori”, poručivši, SUPROTNO izjavi Porfirija Perića i Sinoda Crkve Srbije, kao i jednoj svojoj ranijoj izjavi za TV „Vijesti”, da je verzija Temeljnoga ugovora koja im je dostavljena iz Beograda tek još „radni nacrt”.

„Ambasadora” Božovića je prije par dana u Patrijaršijskome dvoru u Beogradu primio Porfirije Perić – što smo ocijenili kao pritisak na Krivokapićevu vladu u svijetlu i iznenadnih kontroverzi oko potpisivanja Temeljnoga ugovora.

Aleksandar Vučić, te srpska vlada, insistiraju da je Božović i dalje „ambasador Srbije u Crnoj Gori”. Takvim ga smatra i Perić, shodno tekstu zvaničnoga saopštenja SPC o njihovome susretu u Beogradu.

Perić je juče izjavio da su ga „NEKI KONTAKTI” iz Krivokapićeve vlade, navodno, „uvjerili da nema problema” oko Temeljnoga ugovora.

Poput DF-a, Crkva Srbije se, nezvanično, snažno protivi smjenjivanju ministra Vladimira Leposavića, čiju je ostavku Krivokapić zatražio, a koji je, suprotno od njega, a od danas i Joanikija Mićovića – tvrdio da je Temeljni ugovor, napisan u Beogradu, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore i da je taj tekst konačan.

Mićović je, prije par neđelja, daleko od očiju javnosti bezuspješno pokušavao da nagovori Leposavića da se povinuje Krivokapiću i sâm podnese ostavku.

Jedan drugi Krivokapićev ministar, Ratko Mitrović, danas tokom liturgije u Hramu u Podgorici je stajao tik do Vladimira Božovića. Mitrović je brat protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića, starješine Hrama u Podgorici.

Krivokapić i Bečić NIJESU prisustvovali ni ceremoniji intronizaciji Perića u patrijaršijski tron, koja je 19. februara održana u Beogradu.

Suprotno izjavi Joanikija Mićovića, te očekivanjima Zdravka Krivokapića, Patrijaršija Srbije, kako smo ranije izvještavali, dosad NIJE precizirala ni dnevni red Sabora, tj. da će se uopšte tada birati mitropolit crnogorsko-primorski.

Perić sada za beogradske „Večernje novosti” NIJE potvrdio da je dosad utvrđena tačka dnevnoga reda Sabora na kojoj će se riješiti kadrovsko pitanje cetinjske katedre.

Odluke o tome i KADA će se izabirati i KO će biti novi mitropolit Crkve Srbije na Cetinju, donijeće – Aleksandar Vučić, koji se nedavno postarao da u farsi izbora novoga patrijarha Srbije Porfirije Perić, njegov „duhovnik” i provjerljivo lice službi bezbjednosti Srbije, trijumfalno nadglasa „opozicione” kandidate, među njima i Joanikija Mićovića.

(Antena M)