Skip to main content

CRCD: Rasistički izgredi u Jabuci

Izdvajamo 14. jun 2010.
2 min čitanja

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) sa velikom uznemirenošću konstatuje masovne anticiganističke nemire u selu Jabuka kod Pančeva, kao i sa njima poslednjih dana povezane napade na Metodističku crkvu u tom mestu i prvobitno potpuno pasivno držanje policije.
CRCD sa krajnjom ozbiljnošću obraća pažnju javnosti na višednevne rasističke izgrede u selu Jabuka kod Pančeva. Posle zločina počinjenog 10. juna, kada je, kako se osnovano sumnja, maloletnik romske nacionalnosti nožem ubio i unakazio vršnjaka – etničkog Srbina, došlo je do atmosfere linča prema Romima u ovom mestu. Meštani Jabuke su četiri dana u atmosferi linča i odmazde u organizovanom pohodu išli kroz romski deo sela. Pri tome su kamenicama i ciglama razbijani prozori kuća i Metodističke crkve, čiji su vernici u značajnom broju upravo Romi. Prema iskazu očevidaca, jedna kuća je zapaljena. Sve to se dešavalo u prisustvu mesne policije, koja nije reagovala. Ponašanje gradonačelnice Pančeva, koja je obećala dostavu hrane Romima, pošto se oni boje da izađu iz svojih kuća, moglo je da izazove samo dodatni strah. Najnovije, znatno primerenije, izjave načelnika Policijske uprave Pančevo i gradonačelnice Pančeva ovaj strah mogu samo da ublaže, ali ne i da uklone. Gradonačelnica Pančeva je posle četiri dana iživljavanja nad Romima izjavila da je „ispod svakog civilizacijskog i ljudskog nivoa da se jedan tragičan događaj od jedne grupe ljudi koristi za pozive na linč“. Postavlja se pitanje zbog čega je potcenila činjenicu da sugrađani romske nacionalnosti danima nisu smeli da izađu iz svojih kuća i zbog čega još pre nego što je kriza eskalirala nije zatražila pomoć žandarmerije koja i postoji zbog ovakvih situacija?
CRCD obraća pažnju javnosti i Ministarstvu unutrašnjih poslova da odmah i stalno, a ne posle višednevnog rasističkog divljanja, moraju da budu svesni da sankcionisanje zločina počinje i završava se na počiniocu zločina i da u pravnoj državi ne postoji kolektivna krivica. Anticiganizam nikada i nigde nije bio izraz osećanja za pravo i pravičnost, već samo izraz čistog rasizma, na čiju je pojavu u Srbiji ukazano i u najnovijem izveštaju Amnesty International.
CDCD poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da postupa u skladu sa zakonom i da ne čeka, kao što je to sada bio slučaj, pet dana da bi reagovalo, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da stane u odbranu marginalizovanih grupa izloženih besu huligana.
CRCD očekuje da kontinuirani trend opadanja broja incidenata sa etničkom i verskom pozadinom ne bude prekinut događajima kao što je ovaj u Jabuci.

(Saopštenje Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina)