Skip to main content

CP: Servilnost zvanične Podgorice prema Beogradu dokazuje se i progonom Vojvođana

Info 29. окт 2021.
2 min čitanja

Crnogorska partija ocenila je danas neprihvatljivim da lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak po zahtevu crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova daje izjave u novosadskoj policiji i objašnjava „zašto Vlada Crne Gore i njeni instrumenti sile ne trebaju da napadaju sopstveni narod u svojoj državi“.

„Taman kada smo pomislili da je tortura nad Cetinjanima najniža tačka ’apostolske vlade’, otkrili smo da se servilnost zvanične Podgorice prema Beogradu mora dalje dokazivati – progonom Vojvođana“, saopštila je danas ta partija.

Kako se navodi, korišćenjem državnog represivnog aparata ušlo se u obračun sa istaknutim građanskim aktivistima i političkim predstavnicima koji afirmišu autentične vojvođanske osobenosti, sve po nalogu nekadašnjeg Miloševićevog portparola koji je javno tražio taj progon.

„Dolaskom u Crnu Goru i prisustvom na Cetinju u najtežim trenucima za crnogorsku prestonicu u modernom dobu Nenad Čanak je odbranio čast Vojvodine i svih građana Srbije kojima je demokratija na srcu. Tih dana on je dao podršku svojoj duhovnoj braći – braći po evropejstvu, sekularizmu, antifašizmu i toleranciji i crnogorska zajednica u Srbiji mu se zahvaljuje zbog toga“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Crnogorsku partiju ne čudi to da se glas za građansku i sekularnu Crnu Goru čuje baš u Vojvodini „svetioniku multietničkog života u Srbiji“.

U Vojvodini čiji građani imaju sve više razloga za zebnju od pomahnitalog centralizma i fundamentalizma koji se širi iz Beograda“, navodi se u saopštenju i dodaje da ne iznenađuje da je upravo Nenad Čanak otišao na Cetinje u vreme kada se nova crnogorska vlast obračunavala sa građanima tog slobodarskog grada.

Crnogorska partija pozvala je vlasti u Crnoj Gori da ne uvlače građane i političke lidere susedne Srbije u svoje krajnje kompromitujuće političke aranžmane i da odmah zaustave politički progon neistomišljenika.

Lider LSV-a dao je danas izajvu u novosadskoj policiji povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela organizacija iz Crne Gore „NVO Alternativa“ 8. septembra ove godine zbog „pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja Crne Gore“.

(Autonomija)