Skip to main content

Čovića i Ilića terete zbog Đinđića

Izdvajamo 15. дец 2011.
2 min čitanja

Majka i sestra ubijenog premijera Zorana Đinđića podnele su krivičnu prijavu protiv ministara u njegovoj vladi Nebojše Čovića i Velimira Ilića, optužujući ih za umešanost u ubistvo Đinđića, piše današnji „Blic“.

Majka Mila Đinđić i sestra Gordana Filipović prijavu su podnele juče preko advokata Srđe Popovića, koji je ranije krivičnu prijavu u njihovo ime podneo i protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice. Prema pisanju Blica, u prijavi se navodi da su Čović i Ilić krivi za „neprijavljivanje priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak“.

Majka i sestra ubijenog premijera Zorana Đinđića podnele su krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika političke partije Nova Srbija Velimira Ilića i bivšeg potpredsednika Vlade Nebojše Čovića zbog sumnje da su umešani u atentat na Đinđića 2003, izjavio je danas Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.       

„Prijava je već uzeta u rad i po njoj će odmah biti postupljeno“, rekao je Radisavljević. 

Mila Đinđić i Gordana Đinđić Filipović krivičnom prijavom objavljenoj na sajtu „Peščanik“ traže od tužilaštva da sprovede istragu protiv Čovića i Ilića, tvrdeći da su izvršili krivično delo podstrekavanja na krivično delo ubistva predstavnika najviših držanih organa.      

U prijavi, koju za Đinđićevu majku i sestru zastupa advokat Srđa Popović, pored detaljnog opisa krivičnog dela navode se i predlozi dokaza koji treba da se izvedu, a među koima je pismo Milorada Ulemeka Legije, osuđenog na 40 godina zatvora zbog ubistva Đinđića, izvodi iz svedočenja pripadnika „zemunskog klana“, izvodi iz izjava tada aktuelnih političara i drugi. 

 U prijavi se navodi da nakon što je februara 2003. godine Velimir Ilić, gradonačelnik Čačka i predsednik političke partije Nova Srbija, primio pismo Ulemeka, kojim ga poziva da se uključi u akciju ponavljanja 5. oktobra kao opštenarodnog bunta…sa sadržinom tog pisma upoznao je Nebojšu Čovića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije.

Oni su znali da Ulemek priprema napad na ustavni poredak, vrbuje saučesnike i stvara udruženje za napad na ustavni poredak da bi na mesto tadašnje vlade, koju naziva podaničkom i snishodljivom, doveli na vlast druge ljude koji će voditi računa o nacionalnom dostojanstvu, stoji u prijavi.       

 „Zatim su obojica svesno propustili da ovo prijave nadležnim državnim organima, čime su izvršili krivično delo neprijavljivanja  priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak, koje se goni po službenoj dužnosti i za koje je propisana kazna preko pet godina zatvora“, navodi se u prijavi Đinđićeve sestre i majke.     

Prema prijavi, početkom februara 2003. godine, Čović je,  znajući da Ulemek u to vreme nastoji da pridobije određene političke ličnosti i stranke za akciju svrgavanja tadašnje vlade i dovođenja novih političkih struktura na vlast, pristupio dogovoru Milorada Ulemeka i Dušana Spasojevića, da uz pomoć pripadnika „zemunskog klana“ i Jedinice za specijalne operacije, izvrše atentat na predsednika vlade Zorana Đinđića.       

Čović ih je uveravao pritom da će po ubistvu on preuzeti mesto premijera, a nakon što je Ulemek na to pristao, održavao redovni kontakt sa Ulemekom i sve do izvršenja atentata dogovarao o načinu izvršenja, lično i preko posrednika, raspitivao se o tome dokle se stiglo, na koji način će atentat biti izvršen, tvrdi se u prijavi.       

Takođe je Čović kritikovao neuspeli pokušaj atentata kod hale „Limes“, i nudio da im stavi na raspolaganje lokaciju u Užičkoj ulici, prekoputa rezidencije predsednika Vlade, sa koje bi se moglo pucati na njega, čime je, zajedno sa licima koja su već pravosnažno osuđena za ovo delo, izvršio krivično delo podstrekavanja na ubistvo predstavnika najviših državnih organa, navodi se u krivičnoj prijavi majke i sestre ubijenog premijera Zorana Đinđića

(agencije)