Skip to main content

Ćorović: Građani Srbije 30 godina žive u simulakrumu

Građani 10. mar 2022.
2 min čitanja

Građanska aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je danas da građani Srbije 30 godina žive “u simulakrumu, u atmosferi laži”.

“Pre svega se samozavaramo i pristajemo na propagandu. Većina građana ne želi da zna šta se dešavalo devedesetih godina u okruženju i koliko je Srbija odgovorna za to. Mi sada ponovo imamo tu jednu vrstu samozavaravanja”, rekla je Ćorović, aludirajući na rast proputinovskog raspoloženja, prema istraživanjima javnog mnjenja.

Naše siromaštvo je moralno i emocionalno, i nama treba neko ko je veliki, ko je jak”, kazala je za N1 i dodala da “građani Srbije, čak i vrlo obrazovani, ne mogu više da naprave racionalno razliku između onoga što radi sada Rusija u Ukrajini i tog sentimenta – to su naša pravoslavna braća i sada će Putin da nalupa šamare NATO paktu koji nas je onomad bombardovao”.

Ocenila je da “mi imamo jednu vrstu šizofrenije, koju je ova vlast dovela do savršenstva – mi deklarativno idemo u EU i ona nam de fakto daje najviše novca, a sa druge strane je Rusija”.

“Nama je objektivno prijatelj EU, ona nam želi dobro, daje nam novac, ulaže u infrastrukturne projekte, a šta imamo od tog ruskog brata?! On uglavnom obara ruke sa Zapadom preko nas i štiti svoj interes, što je potpuno normalno u globalnoj politici, u kojoj nema braće i ljubavi”, poručila je Ćorović.

Na to da li se plaši pretnje nuklearnom bombom i misli li da je realna, ona smatra da je deklarativna.

“Obična logika mi nalaže da ako se desi bilo kakav nuklearni rat, to je nemoguće ograničiti samo na jedno područje, i Rusija bi i te kako trpela konsekvence jednog takvog udara… Nikom se ne isplati nešto takvo. Vidimo da se ruski oligarsi, enormno bogati, koji drže neke od ključnih gradova Evrope svojim finansijskim mešetarenjima, odriču Putina. Ne bi me iznenadilo da njihov pritisak na Putina ojača. Bilo kakav sukob velikih razmera nikome sada ne bi odgovarao”, smatra Ćorović.

Predizborna situacija: Unutrašnjost Srbije “ošašavljena” – nema pojma šta se dešava

Na pitanje da li se u svetlu rata u Ukrajini i krize u svetu predizborna situacija u Srbiji potpuno promenila, rekla je da “mnogo toga što se dešava ide Vučiću na ruku, to njegovo prenemaganje, stalno pumpanje panike…”

“Mi smo postali iracionalni, imamo kratko pamćenje, ne sećamo se šta je bilo pre 15 dana, Vučić očigledno jako dobro poznaje naš mentalitet i igra na njegovu kartu. Imamo građanstvo koje je zapušteno, koje je 30 godina bombardovano najgorim mogućim sadržajima. To je na nivou ozračenjem jednom malom nuklearnom bombom šta su nam uradili mediji poput Pinka”, poručila je Ćorović.

Dodala je i da se na domaćem terenu pretnjom ratom opravdava “da ova država brutalno krade svoje građane“.

“Poruka koju stalno od Vučića čujemo – kriza je u svetu, strašno je, a ja brinem o vama. Opet smo postali građani koji više ne vide, ne mogu da naprave razliku između onoga što nam se gura kao propaganda a šta je istina, previše gledamo medije”, ocenila je Ćorović.

Upitana šta će biti 4. aprila, dan posle vanrednih parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora, rekla je da je “opozicija u toliko lošoj poziciji da je unutrašnjost Srbije do te mere ošašavljena, do te mere su im isprani mozgovi, oni pojma nemaju šta se u Srbiji dešava“.

“Opozicija, aktivisti, svi treba da pozovu ljude da izađu na izbore u što većem broju i da glasaju po svom nahođenju”, smatra Ćorović.

(N1)