Skip to main content

CNN: Velika porota glasala za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa

Planeta 30. mar 2023.
2 min čitanja

To je prvi put u američkoj istoriji da će se sadašnji ili bivši predsednik suočiti sa krivičnom prijavom

Velika porota na Menhetnu glasala je za podizanje optužnice protiv Donalda Trampa, javlja CNN pozivajući se na tri izvora upoznata sa tim slučajem. To je prvi put u američkoj istoriji da će se sadašnji ili bivši predsednik suočiti sa krivičnom prijavom.

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje bivšeg predsednika u vezi sa njegovom navodnom ulogom u isplati mita i zataškavanju, u koje je uključena zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels, a sve u vezi sa predsedničkim izborima 2016.

Naime, Danijels je tada isplaćeno 130.000 dolara kako javnosti ne bi obznanila svoje tvrdnje o seksualnoj vezi koju je sa imala sa Trampom deceniju ranije.

Odluka će, kako ističe CNN, sigurno izazvati šokove širom Sjedinjenih Država, gurajući američki politički sistem – koji nikada nije video da se jedan od njegovih bivših lidera suoči sa krivičnom prijavom, a kamoli da se pritom ponovo kandiduje za predsednika – u nepoznate vode.

Sudski postupak protiv Trampa uvdi predsedničku kampanju 2024. u novu fazu – u kojoj je bivši predsednik obećao da će nastaviti sa procesom kandidature, uprkos tome što je suočen sa krivičnim optužbama.

Tramp je različite istrage koje se vode u vezi sa njim često nazivao „lovom na veštice“, pokušavajući da utiče na javno mnjenje predstavljajući se kao žrtva onoga što tvrdi da su političke istrage koje vode demokratski tužioci.

Kako se podizanje optužnice bližilo, Tramp je pozvao svoje pristalice da protestuju zbog njegovog hapšenja, ponavljajući njegove pozive na akciju nakon izbora 2020. kada je pokušavao da poništi ishod izbora u kojima je izgubio od predsednika Džoa Bajdena.

Tramp je dugo izbegavao pravne posledice u svom ličnom, profesionalnom i političkom životu. On je tokom godina rešio niz privatnih građanskih tužbi i platio izlazak iz sporova u vezi sa Trampovom organizacijom, njegovom istoimenom kompanijom. Kao predsednik, dva puta ga je opozivao Dom predvođen demokratama, ali je izbegao osudu Senata.

(CNN/N1, Foto: Pixabay)