Skip to main content

Članovi Mađarske vlade odbili sastanak s američkim senatorima

Planeta 19. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Senator Chris Murphy iz Connecticuta rekao je da je odbijanje članova Orbanove vlade da se sastanu 'čudno i zabrinjavajuće"

Dvostranačka delegacija američkih senatora posjetila je Budimpeštu kako bi pozvala Mađarsku da odmah odobri zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u, ali su članovi Mađarske vlade odbili susret s njima, piše AP, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da su američki senatori prethodno najavili da će Kongresu SAD-a podnijeti zajedničku rezoluciju u kojoj se osuđuje navodno demokratsko nazadovanje u Mađarskoj i poziva Vlada premijera Viktora Orbana da ukine blokadu transatlantske integracije Švedske.

Senatorka iz New Hampshirea Jeanne Shaheen rekla je na konferenciji za medije da je razočaravajuće to što nijedan član Mađarske vlade nije prihvatio pozive da se sastane s američkom delegacijom.

Dodala je kako se “nada i da je optimistična” da će pristup Švedske biti ratifikovan 26. februara na sjednici Mađarskog parlamenta.

Odbijanje sastanka ‘čudno i zabrinjavajuće’

Senator Chris Murphy iz Connecticuta rekao je da je odbijanje članova Orbanove vlade da se sastanu “čudno i zabrinjavajuće”, dodajući da je na mađarskom premijeru da “pogura” glasanje o prijemu Švedske u Alijansu.

“Dovoljno smo mudri, kada je riječ o ovoj politici, da znamo, ako premijer Orban želi da se to dogodi, tada Parlament može krenuti naprijed”, rekao je Murphy.

Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske, zbog čega se suočava sa sve većim pritiskom jer je za primanje nove zemlje u Alijansu potrebno jednoglasno odobrenje, navodi AP.

Orban je tokom obraćanja naciji u subotu nagovijestio da bi Mađarski parlament uskoro mogao ratifikovati zahtjev Švedske.

“Dobra je vijest da se naš spor sa Švedskom bliži kraju. Idemo prema ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u na početku proljetnog zasjedanja parlamenta”, rekao je Orban.

(Al Jazeera, foto:Beta-AP)