Skip to main content

Članice G7: Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske

Planeta 14. мај 2022.
2 min čitanja

Sedam najmoćnijih zemalja svijeta poručilo je da neće tolerirati „secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu“.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka ministara vanjskih poslova na imanju starom 400 godina u odmaralištu Weissenhaus na Baltičkom moru u subotu, 14. maja, istaknuto je da su zemlje zabrinute zbog produbljivanja političke krize u BiH, te da osuđuju svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

„Pozivamo na povratak u punu funkcionalnost vlada na svim nivoima da u potpunosti nastave s radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati BiH“, poručili su u zajedničkoj izjavi i naglasili važnost održavanja izbora na jesen.

Iz entiteta Republika Srpska (RS) već mjesecima najavljuju da će se RS povući iz ključnih državnih institucija, uključujući pravosudni sistem BiH, poresku upravu i oružane snage.

Blokada državnih institucija započela je nakon što je bivši visoki predstavnih u BiH Valentin Inzko donio izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima se kriminalizira negiranje genocida i drugih pesuda o ratnim zločinima. Ovu odluku ne prihvataju lideri u RS-u.

Članice grupe, Kanada, Njemačka, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države, navele su da u potpunosti podržavaju mandate visokog predstavnika Christiana Schmidta, i misije EUFOR-a u BiH.

Pozvale su Kosovo i Srbiju „da se konstruktivno angažiraju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normaliziraju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju njihovih europskih perspektiva, doprinose regionalnoj stabilnosti i koristi svim ljudima u regionu“.

Naglašeno je da ostaju posvećeni europskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana „kako bismo osigurali sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona“.

Ministri vanjskih poslova G7 pozdravili su i ujedinjenje Zapadnog Balkana u osudi invazije Rusije u Ukrajini.

„Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje vanjske politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu implementaciju“, stoji u zajedničkoj izjavi u kojoj članice pozivaju Srbiju da učini isto.

G7 nastavlja ekonomski pritisak na Rusiju

Grupa od sedam ministara vanjskih poslova obećala je da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti s isporukom oružja Ukrajini i uhvatiti se u koštac s onim što je njemački ministar vanjskih poslova opisao kao „pšenični rat“ koji vodi Moskva.

Nakon sastanka visoke diplomate iz Britanije, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Japana, Sjedinjenih Država i Europske unije također su obećale da će nastaviti svoju vojnu i odbrambenu pomoć za „koliko je potrebno“.

Europska unija ima svoje mjesto za stolom iako nije članica grupe.

Također će se pozabaviti onim što su nazvali ruskim dezinformacijama s ciljem okrivljavanja Zapada za probleme snabdijevanja hranom širom svijeta zbog ekonomskih sankcija Moskvi i pozvali Kinu da ne pomaže Moskvi niti opravdava ruski rat, navodi se u zajedničkom saopćenju.

„Jesmo li učinili dovoljno da ublažimo posljedice ovog rata? To nije naš rat. To je rat predsjednika Rusije, ali mi imamo globalnu odgovornost“, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima na završnoj konferenciji za novinare.

Ključ za vršenje većeg pritiska na Rusiju je zabrana ili postepeno ukidanje kupovine ruske nafte sa zemljama članicama EU koje se očekuju sljedeće sedmice da postignu sporazum o tom pitanju, čak i ako se u ovoj fazi protivi Mađarska.

(RSE, foto: dpa)