Skip to main content

Cipras stavio kravatu kao znak kraja finansijske pomoći Grčkoj

Ekonomija 22. јун 2018.
< 1 min čitanja

Grčki premijer Aleksis Cipras stavio je večeras kravatu prvi put od kada je došao na vlast pre više od ti godine, kako bi proslavio dogovor o kraju finansijske pomoći, javila je agencija AP.

Cipras je danas nosio kravatu bordo boje s belom košuljom i plavim odelom tokom svečanog govora poslanicima.

Ciprasova kravata je izazvala aplauz prisutnih jer je sam premijer došavši na vlast rekao da neće nositi kravatu dok Grčka bude bila pod nadzorom strane finansijske pomoći.

Grčki premijer je ipak odvezao kravatu na kraju govora rekavši da je grčki narod dobio bitku ali ne i rat, i dodao da će nastaviti bitku do konačne pobede, prenela je agencija Frans pres.

Ministri zone evra postigli su dogovor koji će omogućiti Atini da napusti, kao što je predviđeno, nadzor svojih kreditora 20. avgusta i ponovo počne sama da se zadužuje na finansijskim tržištima.

Ministri su se složili da odlože na dodatnih deset godina početak otplate velikog dela grčkog duga, koji je i dalje najviši u EU, odnosno 180 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja zone evra.

(Slobodna Evropa)