Skip to main content

CHO: Rektor Univerziteta Crne Gore Božović je akter i promoter društvenog razdora i jedan od najopasnijih propagandista ruske invazije na Ukrajinu

Jugoslavija 12. апр 2023.
2 min čitanja

“Posredstvom portala In4s sistematski negira postojanje crnogorske nacije i državnog identiteta, pravda agresiju Rusije na Ukrajinu, targetira slobodne pojedince i nezavisne intelektualce”

Crnogorski helsinški odbor obratio se danas Evropskoj Univerzitetskoj Asocijaciji (EUA), sa sjedištem u Briselu i u Ženevi pismom u kojem ih, pored ostalog, obavještava da rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović posredstvom portala “In4s” sistematski negira postojanje crnogorske nacije, državnog identiteta i religijskih prava pravoslavnih Crnogoraca i manje brojnih naroda u Crnoj Gori; kreira narative kojim se pravda agresija Rusije na Ukrajinu i relatizivuje i negira kršenje ljudskih prava Putinovog režima; promoviše anti-zapadne vrijednosti i teorije zavjere; kao i da targetira slobodne pojedince i nezavisne intelektualce nesporne građanske, demokratske i evropske orijentacije.

Pismo koje potpisuje predsjednik CHO Miodrag Vlahović prenosimo integralno.

Poštovani,

obraćamo Vam se u ime Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava (CHO).

Želimo da Vas obavijestimo da rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović posredstvom portala “In4s” (www.in4s.net) – čiji je osnivač i vlasnik (preko izvjesne off-shore firme i bez formalne registracije u Crnoj Gori), godinama unazad sprovodi medijske kampanje defamacija i dehumanizacije političara, građanskih aktivista, novinara i svih koje smatra svojim političkim protivnicima – kroz najprizemnije uvrede i prijetnje, javno targetiranje i medijski linč.

Umjesto da bude činilac naučnog i obrazovnog razvoja, rektor Božović je akter i promoter društvenog razdora i jedan od najopasnijih propagandista ruske invazije na Ukrajinu. Rektor Božović time, pored kontinuirane promocije interesa Ruske Federacije u našoj zemlji, krši sankcije prema Rusiji koje je uvela i Vlada Crne Gore, formalno se usaglašavajući sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. Rektor Božović je upravo jedan od negatora genocida u Srebrenici, i važna poluga regionalnog ruskog uticaja.

Rektor Božović koristi ovu medijsku platformu da sistematski negira postojanje crnogorske nacije, državnog identiteta i religijskih prava pravoslavnih Crnogoraca i manje brojnih naroda u Crnoj Gori; kreira narative kojim se pravda agresija Rusije na Ukrajinu i relatizivuje i negira kršenje ljudskih prava Putinovog režima; promoviše anti-zapadne vrijednosti i teorije zavjere; kao i da targetira slobodne pojedince i nezavisne intelektualce nesporne građanske, demokratske i evropske orijentacije.

Javne i skrivene aktivnosti rektora Božovića (o čemu postoje javni i dokazani podaci i istupi) apsolutno su nespojive sa njegovom rektorskom funkcijom. Ustezanje, nezainteresoanost i nespremnost Univerziteta Crne Gore da se o tome izjasni tumačimo i (djelimičnom) podrškom akademske zajednice njegovim ilegalnim i nemoralnim aktivnostima, ali i strahom u akademskoj zajednici Crne Gore da se svako može naći na Rektorovim “potjernicama”, odnosno objavama i člancima na portalu In4s.

Rektor Božović time nastavnicima i saradnicima Univerziteta Crne Gore, i nastavnicima i saradnicima univerziteta cijeloga Zapadnog Balkana, ugrožava ličnu bezbjednost i ljudski integritet.

Uvjereni smo da je svaka akademska zajednica u Evropskoj uniji, kao i u državama-kandidatima, dužna da uloži dodatne napore koje nalažu ratno stanje na istočnim granicama EU i maligni uticaj Rusije u Jugoistočnoj Evropi i na samom Zapadnom Balkanu. Uvjereni smo, takođe, da i sami imamo obavezu i da smo dužni da zajedničkim naporom zaustavimo ilegalne i nemoralne aktivnosti rektora Božovića koje jasno zadiru ne samo u domen kršenja ljudskih prava i sloboda, nego i u oblast krivične odgovornosti.

Slabost institucija u Crnoj Gori, koja je dodatno ugrožena posljednjih godina, kao i samog Univerziteta Crne Gore, nije potrebno dodatno obrazlagati.

(Gradski portal)