Skip to main content

CHO: Direktor RTCG da podnese ostavku ili da bude smijenjen

Jugoslavija 20. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Nacionalistička pozadina odluke o zabrani upotreba jotovane varijante crnogorskog jezika"

Posljednja skandalozna odluka menadžmenta RTCG, kojom se zabranjuje upotreba jotovane varijante crnogorskog jezika na Javnom servisu, predstavlja nastavak besprizorne, štetočinske i neprihvatljive diskriminatorske prakse kojoj svjedočimo od dovođenja Borisa Raonića na čelo te kuće, koja se finansirana od svih građana Crne Gore i koja treba da služi i da poštuje sve njih, bez razlike, poručili su iz Crnogorskog helsinškog odbora.

“Iskazujemo podršku svim reakcijama iz crnogorske javnosti, koje opravdano ukazuju na nezakonitost i nacionalističku pozadinu pomenute odluke, kojom postojeća upravljačka struktura Javnog servisa, a prvenstveno generalni direktor Raonić, u kontinuitetu krše pravila i principe koje RTCG treba da promoviše i štiti, a ne da krši i ugrožava.

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) smatra da je neophodno odmah ukinuti takvu odluku i da njeni donosioci, a prvenstveno B. Raonić, treba da budu smijenjeni ili da podnesu ostavku. Razloga za njegovu smjenu ima na pretek – još od lažne objave 5. septembra 2021. da je na protestima na Cetinju i na Belvederu tobože “pucano na policiju”, preko zloupotrebe parlamentarnog kanala za prenos manifestacija Crkve Srbije u Crnoj Gori, zaključno sa krajnje dubioznim načinom na koji je Raonić postavljen na mjesto generalnog direktora RTCG.

CHO poziva i međunarodne činioce, posebno Misiju EU u Podgorici, kao i domaće instance – posebno Ombusmana i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava – da se zainteresuju za ovaj skandalozni slučaj i da javno iskažu svoj stav o ovoj neodrživoj i nezakonitoj odluci”, naveli su u reagovanju.

(Antena M)