Skip to main content

Četvrti dan blokade zgrade Rektorata, studenti čekaju početak pregovora

Građani 03. јул 2024.
2 min čitanja

"Trebalo bi da razgovaramo sa predsednicom Studentskog parlamenta Ivanom Macak, dok bi rektor Madić tu igrao ulogu medijatora"

Blokada zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (UNS) nastavljena je i četvrti dan, a studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti potiv autoriarne vlasti) čekaju da se na najavljenim pregovorima pojavi druga strana, potvrdio je novinarima danas aktivista STAV-a Branislav Đorđević.

Kako je naveo, juče je sa rektorom UNS Dejanom Madićem dogovoreno da od jutros počnu pregovori predstavnika Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta i aktivista STAV, ali se za sada druga strana nije pojavila.

„Mi smo juče imali neki načelan dogovor sa rektorom da započnu pregovori od jutros, međutim niko nam se ne javlja tako da ćemo ih mi danas čekati. Trebalo bi da razgovaramo sa predsednicom Studentskog parlamenta Ivanom Macak, dok bi rektor Madić tu igrao ulogu medijatora“, precizirao je Đorđević.

On je potvrdio i da je noć protekla mirno, kao i da se od jutros ništa ne dešava jer je zaposlenima javljeno da ne dolaze na posao ni danas.

Kako se uverio reporter Bete, situacija kod Rektorata je mirna, nema policije niti zaposlenih koji su juče došli na posao ne znajući za blokadu i tako stvorili gužvu.

Rektor UNS Dejan Madić posetio je juče popodne studente koji su zgradu Rektorata blokirali u nedelju oko 21 čas, a nakon razgovora između ostalog je izjavio da Rektorat i Dekanat ne bi trebalo da se mešaju u izbore.

Dodao je da daje šansu dvema grupacijama da postignu dogovor oko izbora za Studentski parlament.

Ukoliko do pregovora ne dođe, Branislav Đorđević je za narednih sedam dana najavio održavanje kulturnih programa u zgradi Rektorata, poput izložbi i sličnih događaja.

„Zainteresovani moraju samo da ponesu indeks da znamo da su studenti“, dodao je.

Studenti okupljeni oko STAV-a blokiraju ovu zgradu jer je za ponedeljak u njoj bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Studenti iz STAV-a su kazali da, prema zakonima i pravilnicima, izbori za Studentski parlament moraju biti održani u zgradi Filozofskog fakulteta.

Oni su već jednom blokirali izborni proces u zgradi Rektorata, a prethodno su dva puta blokirali i izbore u zgradi fakulteta.

Studenti zahtevaju da se promeni izborna procedura, jer je aktuelni pravilnik restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata, zbog čega studenti iz STAV-a proteste organizuju uz moto „Jedna lista nije izbor“.

(Beta/Autonomija)