Skip to main content

Četvrti AFŽ – Autonomni Festival Žena u Novom Sadu

Građani 20. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Feministički festivali, koji su prisutni gotovo u svim zemljama nekadašnje Jugoslavije, igraju ključnu ulogu u umrežavanju žena, podizanju svesti o štetnim praksama i fenomenima prihvaćenim u društvu"

Četvrti Autonomni Festival Žena-AFŽ održaće se u petak i subotu, 24. i 25. novembra, obeležavajući početak 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Kako je njavljeno, ove godine festival se fokusira na temu „Mediji i nasilje nad ženama“, a predstaviće umetničke, dramske i muzičke programe, kao i diskusije, na kojima će, između ostalih, učesvovati Biljana Srbljanović, Tanja Ignjatović, Iva Parađanin, Branislava Antović Aleksić i druge.

Podseća se i da feministički festivali, koji su prisutni gotovo u svim zemljama nekadašnje Jugoslavije, igraju ključnu ulogu u umrežavanju žena, podizanju svesti o štetnim praksama i fenomenima prihvaćenim u društvu.

„AFŽ ove godine sjedinjuje muziku, performanse, kreativnost i razgovore s ženama koje svoj glas koriste kako bi se svakodnevno borile za ravnopravnost“, navodi se.

Drugog dana u 21 čas biće izvedena monodrama „Mrzim pozorište“ – Milene Minje Bogavac.

Tokom oba dana festivala, posetioci mogu posetiti AFŽ mini bazar od 18:00 časova.

Na toj prodajnoj izložbi posetioci će moći da pogledaju i kupe radove Vanille Accessories, Vilin Končić, Živi strip, SLAN leather, Valentina Talijan / PLANTART, GLORYBOX jewlery i MARINUSH clothing.

Organizatorke pozivaju na razgovore i bazar, ali napominju da su sva mesta za koncert i monodramu već popunjena.

Svi programi za vreme AFŽ festivala su besplatni i biće održani u knjižari „Bulevar Books“ (bulevar Mihajla Pupina 6).

Festival podržavaju Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, kao i grana tog sindikata za kulturu, umetnost i medije GSKUM.

(Autonomija, foto: AFŽ)