Skip to main content

Četvrt veka od genocida u Srebrenici u senci epidemije

Jugoslavija 04. јун 2020.
< 1 min čitanja

Verski obred povodom 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici biće u Memorijalnom centru Potočari 11. jula priredjen uz poštovanje sanitarnih mera, donetih zbog epidemije korona virusa.

To je danas odlučio Organizacioni odbor čijem sastaku je prisustvovao predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović koji je danas posetio Memorijalni centar Potočari i odao poštu žrtvama genocida.

„Genocid u Srebrenici je planetarna katastrofa. To je mrak civilizacije i želimo da sa ovog mesta pošaljemo poruku da se Srebrenica nikome više ne ponovi“, rekao je Džaferović.

Predsednik Organizacionog odbora, Hamdija Fejzić, izjavio je da će se tokom komemoracije u Potočarima poštovati sve sanitarne mere, „uz prisustvo onih koji tog dana dodju“.

„Pozivali smo ranije zvaničnike iz celog sveta i očekujemo dolazak nekih od njih, a neki, koji neće moći doći, obratiće se putem video-linka“, rekao je Fejzić.

Dodao je da se još ne zna broj onih koji će biti sahranjeni u Potočarima ove godine.

„Do pre nekoliko dana za dženazu je bilo spremno 11 žrtava genocida, ali dve porodice su najavile da neće moći doći iz dijaspore i odlučile su da se za njihove članove porodice ovog 11. jula ne klanja dženaza“, kazao je Fejzić.

Po njegovim rečima, postoji mogućnost da do 11. jula još neki posmrtni ostaci budu identifikovani, zbog čega se zasad ne zna broj onih koji će biti sahranjeni u Memorijalnom centru 11. jula.

Po podacima Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN BiH), za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne od čega jedna još nije pravosnažna.

(Beta)