Skip to main content

Četiri mjeseca od devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru: “Obećanje ludom radovanje”

Jugoslavija 14. okt 2022.
2 min čitanja

"Takav odnos policijskih struktura izaziva sumnju i stvara se dojam o nedjelovanju i namjernom izbjegavanju privođenju pravdi počinilaca"

Prošla su četiri mjeseca od sramnog čina devastiranja Partizanskog groblja u Mostaru.

Podsjetimo, nepoznati vandali uništili su svih 700 ploča na groblju. Iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar oglasili su se saopćenjem.

“Danas su se navršila četiri mjeseca od terorističkog čina kojim je ozbiljno devastirano Partizansko spomen groblje u Mostaru – Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Još uvijek nema nikakvih informacija o stanju istrage niti o počiniocima. Takav odnos policijskih struktura izaziva sumnju i stvara se dojam o nedjelovanju i namjernom izbjegavanju privođenju pravdi počinilaca. Mostar nije London pa da ovakve istrage, zbog veličine grada i broja raznih prekršaja, moraju ići sporo. Ovo je čin koji se godinama kontinuirano ponavlja i nemoguće je da istražni organi za trideset godina nemaju baš nikakva saznanja,” saopćeno je iz UABNOR-a.

U saopćenju se dodaje da prilikom bilo kakve organizirane grupe koja posjećuje Partizansko spomen groblje, policija grupu štiti i uvijek blokira iste objekte u kojima okupljaju, po njihovom djelovanju, potencijalni napadači.

“Ako imaju ta saznanja kako onda trideset godina traže rušitelje Partizanskog spomen groblja. Insistiramo na hitnom obavještavanju javnosti i konkretnom odgovoru na pitanje: Dokle se stiglo sa istragom i kada možemo očekivati neke rezultate? Odgovori tipa da je istraga u toku i da nema očevidaca neće nas zadovoljiti.

Podsjećamo, odmah nakon izvršenog terorističkog čina u Mostar i na Partizansko spomen groblje došli su brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti i osudili učinjeno djelo, te obećali značajnu pomoć u sanaciji i zaštiti ovog spomenika. Obećanje ludom radovanje, rekao bih narod. Ništa do sada nije učinjeno, spomenik nije ni pometen, a ne da je zaštićen. Istina, Vlada Federacije BiH odobrila je 200 hiljada KM koje su prebačene na račun Agencije Stari grad u Mostaru. Agencija je objavila oglas o javnim nabavkama kojim traži ponuđače za dio radova na sanaciji Partizanskog spomen groblja, ali i tu se opet ne vodi računa o zaštiti i čuvanju objekta. Ako se ovako nastavi i ovaj novac i ovaj dio sanacije bit će uzaludan posao. Insistiramo na fizičkoj i svakoj drugoj zaštiti i čuvanju u 24-satnom trajanju pa onda obnova. I Grad Mostar je puno toga obećao i neki od rokova koje su sami odredili odavno su prošli, a na Partizansko spomen groblje nije ušao niti jedan radnik. Gradske strukture mogu bar, a za to postoje i budžetska sredstva, počistiti spomenik, ukloniti samoniklo rastinje, ukloniti nelegalni parking sa samog spomenika itd, itd.

Naravno, za sve ovo treba dobra volja, htijenje i obavljanje preuzetih radnih obaveza i javno datih obećanja. Očigledno svega toga nema pa je i njihovo nedjelovanje saučesništvo u devastaciji ovog remek djela graditeljske baštine. Sramota,”, zaključuje se u saopćenju.

(Radio Sarajevo, foto: Dragan Markovina)