Skip to main content

Četiri godine od smrti Dejana Anastasijevića

Info 24. апр 2023.
2 min čitanja

"Godine 1999. bio je prisiljen da se preseli sa porodicom u Beč zbog pretnji koje je dobijao od političara i opasnosti po život"

Na današnji datum se navršava četiri godine od smrti novinara Dejana Anastasijevića.

Rođen je 1962. godine u Beogradu.

Bio je urednik BBC-ja na srpskom, a pre toga je bio dugogodišnji novinar beogradskog lista Vreme i američkog magazina TIME, kao i dopisnik Tanjuga iz Brisela. Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“.

Godine 1999. bio je prisiljen da se preseli sa porodicom u Beč zbog pretnji koje je dobijao od političara i opasnosti po život. U Beograd se vratio 2002. a u oktobru te godine je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Slobodana Miloševića.

Bio je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o tekstovima o ratnim zločinima, posebno o slučaju „Škorpiona“ i braće Bitići. Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do optužbe Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“.

Pre deset dana, 14. aprila, obeleženo je šesnaest godina od pokušaja atentata na Dejana Anastasijevića. Tada je na simsu prozora u njegovom stanu eksplodirala bomba, a druga bomba nije eksplodirala.

Tadašnji ministar policije Dragan Jočić kazao je da je u okviru istrage ispitano 600 svedoka, dok je drugi ministar Dragan Kojadinović tvrdio da je problem što Anastasijević živi u prizemlju, pa mu je onda lako staviti dve bombe, rekao je svojevremeno predsednik Komisije za istraživanja ubistva novinara Veran Matić.

Četiri godine kasnije, Anastasijević je za Blic rekao da je, nakon njegovih tekstova o ratnim zločinima i činjenice da je bio svedok u Hagu, sumnjao da iza napada na njega stoje Vojislav Šešelj i Jovica Stanišić.

Nalogodavci i počinioci nisu otkriveni do danas.

Dejan Anastasijević je bio dobitnik više novinarskih nagrada, među kojima su nagrada NUNS-a „Dušan Bogavac“ i „Staša Marinković“, kao i nagradu holandskog „Oxfam Novib/PEN“ za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

Preminuo je 24. aprila 2019. godine, posle duge i teške bolesti.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je nagradu za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuje od 2006. uz podršku Ambasade SAD, od 2020. nazvalo „Nagrada za istraživačko novinarstvo ‘Dejan Anastasijević“.

(tekst i foto: N1)