Skip to main content

Cetinjski parlament pozvao policiju da zabrani ustoličenje Joanikija na Cetinju

Jugoslavija 28. avg 2021.
2 min čitanja

Ustoličenje Joanikija za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj je visokog bezbjednosnog rizika koji može da naruši mir i stabilnost, ocijenio je cetinjski parlament 27. avgusta i pozvao Upravu policije da zabrani održavanje takve ceremonije na Cetinju.

Većinu u cetinjskom parlamentu čine stranke koje su na državnom u opoziciji, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom.

„Skupština Prijestonice Cetinje, poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da revidira svoju odluku o organizovanju ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita u Cetinjskom manastiru te da ovu svečanost organizuje u nekom drugom gradu“, navodi se u jednoj od tačaka usvojenih zaključaka.

Odbornici su pozvali i policiju da planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita Srpske proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju.

U Crnoj Gori su sedmicama podignute političke tenzije zbog najave iz mitropolije da će 5. septembra u Cetinjskom manastiru biti obavljena ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija.

Tome se protive crnogorske nacionalne organizacije, opozicione političke partije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i Opština Cetinje. Smatraju da taj čin predstavlja nagovještaj „okupacije“ Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani „srpski svet“.

Dok je trajala sjednica na Cetinju, Mitropolija crnogorsko primorska se oglasila saopštenjem, poručivši da od ustoličenja u Cetinjskom manastiru ne odsutaju ali da će se ono obaviti bez prisustva vjernika i slavlja.

„Neprihvatljivo je i neopravdano da se ovom vjerskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti“, kaže se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Tokom skupštinske rasprave na Cetinju odbornik Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković poručio je, kao predlagač Zaključaka, da je bezbjednosna situacija na Cetinju veoma složena, a da dodatno može biti narušena u susret 5. septembru.

„Cetinje je mjesto veličanstvenog otpora velikosrpskoj politici u najtežim vremenima devedesetih. Cetinje ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore. Upozoravamo da ustoličenjem mitropolita SPC može biti ugrožena naša najveća vrijednost – građanski mir“, kazao je Đurašković.

Prema njegovim riječima, ustoličenje Joanikija se doživljava kao akt provokacije, „posebno imajući u vidu politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima kulturno nasljeđe“.

„Politički akteri su podigli tenzije vrijeđanjem Cetinjana koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja negira Crnogorce decenijama“, poručio je Đurašković.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da je dužan da zbog ukupne situacije ponovi da je prioritet očuvanje mira.

„Svjedočimo narativu kojim se manipuliše osjećajima građana. Moj i stav lokalne uprave je da se čin ustoličenje obavi van Cetinja. Pozivam mitropolita Joanikija da pozove vjernike na smirivanje tenzija“, kazao je Kaćelan.

Odbornik Demokratske partije socijalista Milovan Janković kazao je da je Joanikije ambasador SPC u Crnoj Gori.

„Na Cetinju nema ambasada, one su u Podgorici. Tamo je i Hram pa neka se ustoliči tamo. Čovjeku koji ne priznaje Crnogorce ne može biti mjesto u Cetinjskom manastiru“, istakao je Janković.

Dan ranije je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojom je predsjedavao Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

Savjet je saopštio da očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno bezbjednosni sektor i razmatra bezbjednosnu situaciju u vezi najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

(Slobodna Evropa, Foto: Pobeda)