Skip to main content

Češka će zameniti Rusiju u Savetu UN za ljudska prava

Planeta 10. maj 2022.
< 1 min čitanja

Generalna skupština UN velikom većinom je izglasala danas da Češka zameni Rusiju u Savetu UN za ljudska prava.

Odluka je doneta posle suspenzije Rusije u tom telu svetske organizacije zbog navoda o zastrašujućim kršenjima ljudskih prava od strane ruskih vojnika u Ukrajini.

Češka je bila jedini kandidat za to mesto u Savetu za ljudska prava od 47 članova.

Mesta u Savetu, čije sedište je u Ženevi, dele se medju regionalnim grupama i zamena za Rusiju morala je da bude neka istočnoevropska zemlja.

Na tajnom glasanju danas je glasalo 180 od 193 člana Generalne skupštine UN, a rezultat je bio 157 zemalja za Češku i 23 uzdržane.

Generalna skupština UN odobrila je 7. aprila rezoluciju koju su pokrenule SAD da suspenduje Rusiju iz Saveta za ljudska prava sa 93 glasa za, 24 protiv i 58 uzdržanih. Broj glasova je bio znatno manji nego tokom izglasavanja dve rezolucije Generalne skupštine usvojene u martu u kojima se traži momentalni prekid vatre u Ukrajini, povlačenje ruskih snaga i zaštita civila. Obe rezolucije odobrilo je najmanje 140 zemalja.

Kada je Generalna skupština suspendovala Rusiju, zamenik ambasadora te zemlje Genadi Kuzmin rekao je članovima UN da se Rusija povukla iz Saveta za ljudska prava pre glasanja. Portparol Saveta rekao je da je povlačenjem Rusija izbegla da joj se uskrati status posmatrača u tom telu.

Od početka invazije u Ukrajini 24. februara Rusija je izgubila mesto u više UN tela, uključujući i u izvršnim odborima organizacije UN Žene, Unicef, Komitetu za nevladine organizacije i Stalnom forumu za domorodačka pitanja. Ona je takodje suspendovana iz Svetske turističke organizacije.

(Beta, Foto: Pixabay)