Skip to main content

CeSID: Za SRS 1,48 miliona birača, a za koaliciju oko DS 1,37

Info 24. apr 2008.
2 min čitanja

Najviše glasova na parlamentarnim izborima, da su održani prošle sedmice, dobila bi Srpska radikalna stranka, za koju bi glasao 1, 48 milion građana, rezultat je istraživanja koje je juče predstavio Centar za slobodne izbore i demokratiju. Za Demokratsku stranku i koaliciju koju ona predvodi glasalo bi oko 1,37 milion, a za koaliciju Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije 510.000 birača, kazao je istraživač CeSID-a Đorđe Vuković. Prema CeSID-ovom istraživanju, urađenom između 14. i 20. aprila u okviru projekta koji je podržala ambasada Velike Britanije u Srbiji na uzorku od 2.732 ispitanika iz Srbije bez Kosova, na izbore će izaći između 4,3 i 4,7 miliona građana.

Za Liberalno-demokratsku partiju glasalo bi 330.000 građana, za Koaliciju SPS–PUPS–JS-a 290.000, a za manjine 150.000. Ostale liste dobile bi ukupno oko 110.000 glasova. Vuković je naveo da postoji između 12 i 13 odsto stalnih apstinenata, što je oko 800.000 ljudi. Taj broj je približan broju apstinenata u zemljama u okruženju i razvijenim demokratijama. Istraživač CeSID-a je dodao i da se svi podaci odnose na 5,5 miliona “realno prisutnog biračkog tela” od 6,7 miliona upisanih u biračke spiskove.

Istraživač Srećko Mihajlović naveo je da je najznačajniji rezultat istraživanja izrazita polarizacija političke i stranačke scene u Srbiji, i istakao da je odnos građana prema Evropi, a ne Kosovo, glavno pitanje koje diferencira njihov odnos prema strankama. Dodao je da građani smatraju da bi Srbija trebalo da uđe u EU, jer će od toga imati koristi, dok su ispitanici po pitanju prihvatanja evropskih vrednosti uzdržani i skloni prihvatanju tvrdnji da “novi svetski poredak želi da od Srbije napravi koloniju”, i da je tri petine građana tradicionalistički nastrojeno.

Prema CeSID-ovom istraživanju, u Beogradu bi na parlamentarnim izborima za SRS glasalo 37 odsto izašlih na izbore, za DS 36 odsto, a Koalicija DSS–NS-a i LDP osvojili bi po 11 odsto glasova, dok bi Koalicija SPS–PUPS–JS-a dobila pet odsto glasova. U Vojvodini bi, na parlamentarnim izborima, SRS osvojio 35 odsto glasova, Koalicija oko DS 34 odsto, LDP 11 odsto, Koalicija DSS–NS-a osam odsto, a manjinske stranke sedam odsto glasova, dok bi Koalicija SPS–PUPS–JS-a dobila pet odsto glasova. U centralnoj Srbiji za SRS bi glasalo 35 odsto birača, za DS 33 odsto, za Koaliciju DSS–NS-a 14 odsto, a za Koaliciju SPS–PUPS–JS-a osam odsto, dok bi LDP dobio sedam odsto glasova i manjinske stranke tri odsto. Istraživanje se odnosi na procenu rezultata po regionima za parlamentarne izbore, a nije rađena procena pokrajinskih i lokalnih izbora.

Vuković je naveo da 17 odsto ispitanika nema poverenje u političare, dok je njih 10 odsto odbilo da se izjasni, a najviše poverenja, 27 odsto ispitanika, uživaju čelnici SRS-a Tomislav Nikolić, Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić. Na drugom mestu su čelnici koalicije okupljene oko DS-a, u koje poverenje ima 24 odsto ispitanika – Boris Tadić, Mlađan Dinkić, Nenad Čanak i Vuk Drašković, dok čelnici Koalicije DSS–NS-a Vojislav Koštunica i Velimir Ilić uživaju poverenje osam odsto ispitanika. U Koaliciji SPS–PUPS–JS-a najviše poverenja uživa Dragan Marković Palma, više od Ivice Dačića, što, kako je ocenio Vuković, pokazuje da se SPS pretvorio iz liderske u programsku stranku. Vuković je naveo da lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću veruje četiri odsto građana, što je upola manje od poverenja u LDP…

G. Brkić, Dnevnik