Skip to main content

Centar za demokratiju: Građanima Srbije potrebno više pravde i demokratske institucije

Građani 15. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Verujemo da su istinske reforme i evropske integracije najbolji način koji će dovest da i građanke i građani Srbije žive u modernom, demokratskom i uređenom društvu"

Fondacija Centar za demokratiju saopštila je povodom Međunarodnog dana demokratije 15. septembra da je građanima Srbije potrebno više pravde, „koju mogu da obezbede samo funkcionalne demokratske institucije“.

Međunarodni dan demokratije uveden je Rezolucijom Generalne skupštine UN 2007. pozivanjem svih država članica da daju doprinos podizanju svesti o značaju demokratije i demokratskih vrednosti.

Centar za demokratiju je podsetio na važnost izgradnje demokratskog i uređenog društva u kojem se poštuju i štite prava i slobode sih građana.

„U vremenima kada su demokratske vrednosti na ispitu, želimo da istaknemo neophodnost upornog rada na promenama države i društva u cilju približavanja standardima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava kakvi postoje u razvijenim zemljama EU“, piše u saopštenju.

Taj centar je naveo i da je „građanima Srbije potrebno više pravde, koju mogu da obezbede samo funkcionalne demokratske institucije“.

„To znači suštinske reforme u oblastima demokratije i vladavine prava, ljudskih prava, jačanje nezavisnih institucija, borba protiv korupcije, sloboda medija, jačanje parlamentarizma i demokratske političke kulture“, dodaje se u saopštenju.

Ukazano je da „demokratizacija društva mora biti inkluzivan proces koji podrazumeva učešće, participaciju građana, posebno mladih, u javnom dijalogu i donošenju odluka“.

„Verujemo da su istinske reforme i evropske integracije najbolji način koji će dovest da i građanke i građani Srbije žive u modernom, demokratskom i uređenom društvu u kojem se poštuju prava i dostojanstvo svih“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)